fredag 9 juni 2017

Brittiska valet visar att tydlig välfärdspolitik kan ge valframgång!

Det brittiska nyvalet den 8 juni 2017 visade att väljarna välkomnar partier som driver välfärdspolitik och de börjar tröttna på partier som ägnar för mycket åt taktik och enkla lösningar. Även om Labours resultat inte räckte till ett maktskifte så visade utfallet med den 10% uppgång för Jeremy Corbyns parti att deras betonande av välfärdspolitik att det går att bedriva vänsterpolitik i dagens Europa.

Jeremy Corbyn var utdömd av alla på förhand. Jag ska villigt erkänna att jag tillhörde dem som inte trodde att ett Labour lett av honom skulle nå en så stor framgång som de gjorde. Corbyn har haft en del tveksamma uttalanden om utrikespolitik, men som partiledare har han prioriterat jämlikhetsfrågor eller uttryckt på ett annat sätt en traditionell välfärdspolitik. Om man studerar resultatet närmare kan man konstatera att högerpopulistiska UKIP i det närmaste utraderades och Skotska SNP tappade mark mot förra valet 2015. Labour tog inte minst väljare från UKIP. Det har säkert flera förklaringar, men Labours välfärdspolitik spelade säkert roll. Konservativa Tories mandattapp kan säkert till en del kopplas dels till deras hårdare välfärdspolitik, med ”demensskatt” som ett lågmärke, och Teresa Mays taktiska spel med att utlysa nyval i syfte att utplåna Labour.

Vad kan vi lära inför kommande val i Sverige? En slutsats som jag vill trycka på att man kan nå valframgång genom att bedriva välfärdspolitik och att taktiskt spel kan straffa sig. En annan slutsats är att Socialdemokrati som vågar driva välfärdspolitik och inte ryggar för att höja skatter och jämna ut klassklyftor kan ta tillbaka väljare från högerpopulistiska partier.

För mig har det blivit allt mer uppenbart att politik måste gå tillbaka till att vara politik och inte något annat. Under senare år har ängslighet och taktik hamnat i centrum. Vår roll som politiska företrädare måste mer handla om att leverera riktiga politiska beslut som ger förändring för medborgarna. Det handlar om att bygga bostäder, ordna jobb, fungerande kommunikationer och hög kvalificerad utbildning. En välfärdspolitik som strävar efter trygghet, rättvisa och solidaritet helt enkelt. Politik som tar i tu med problemen i samhället och inte bara effekterna av problemen.


Vi som socialdemokratiska företrädare, i Sollentuna och på andra platser i Sverige, borde lägga fokus på att arbeta fram realistiska politiska förslag som upplevs relevanta av medborgarna och som ger en riktig förändring av deras levnadsvillkor. Bara då kan vi garantera ett samhälle där medborgarna upplever att det råder trygghet, rättvisa och solidaritet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar