torsdag 15 juni 2017

Budgetdebatt om äldreomsorg

Den 14 juni 2017 debatterade och fastställde kommunfullmäktige i Sollentuna budgeten för 2018. Jag deltog i debatten kring vård- och omsorgsnämnden. I debatten sa jag ungefär följande.


Brukare och kunder så kallas de i budgetdokumentet. Men vi får aldrig glömma att äldreomsorg handlar om människor av kött och blod. Det är handlar om människor som levt och verkat och bidragit till samhället. De har betalat skatt och tagit ansvar. När de nu åldrats och börjar känna sig otillräckliga och otrygga så får inte samhället förvandla dem till en brukare eller kund i mängden.

Det senaste året har vård- och omsorgsnämnden fattat beslut om omfattande besparingar i syfte att minska kostnaderna. Det handlar bl a om förändrade riktlinjer i hemtjänsten. De förändrade riktlinjerna har medfört t ex att tider för inköp, tvätt, disk, matlagning minskats. Det samma gäller tillsyn på kvällar, nätter och morgnar. Den uppgift jag fått fram säger att det sparats in 2000 timmar inom hemtjänsten.

I diskussioner har majoritetsföreträdare ofta fått det att låta det här med att få ”budget i balans ” som en kameral operation som inte skulle påverka livsvillkoren för de äldre så mycket. Så enkelt är det inte. Det blir försämringar för enskilda Sollentunabor. En del försämringar har redan fått genomslag och fler kommer att märkas ännu tydligare framöver.

I den jämförelse som presenterades i höstas mellan Sollentuna och andra kommuner, som majoriteten ofta hänvisar till, visar att Sollentuna redan 2015 hade färre beviljade timmar inom hemtjänsten än jämförbara kommuner. 28 beviljade timmar per person över 65 år. Jämförbara kommuner har 34,5 timmar. Länsgenomsnittet är 35,5 timmar. I en fotnot står det att det sannolikt kan kopplas till den förenklade biståndsbedömning som gällde. Denna förenklade biståndsbedömning har nu sparats in och avskaffats.

Det som hänt i hemtjänsten sedan 2015 är alltså att Sollentuna sparat in ytterligare 2000 timmar och tagit bort den förenklade biståndsbedömningen. Det ska bli intressant att se jämförelserna för 2016 och inte minst 2017 när de kommer.


För enskilda Sollentunabor märks redan i dag effekterna. Det har förkommit överklaganden över biståndsbeslut. Vi har också blivit kontaktade av Sollentunabor som vittnar om de fått minskad tid för städning, en ansökan om hjälp med duschning som inte beviljats och att de fått beslut, som upplevs nästan som löjeväckande av den enskilde nämligen, i form av 15 minuter i veckan för hjälp med inköp.

Besparingar är ingen kameral operation utan handlar om livsvillkor för människor av kött och blod.

                                                                 #

Hemtjänstens situation i dagens Sollentuna är rent allmänt problematisk. Vi har upplevt att lämnat utförare Sollentuna p g a svårighet att få lönsamhet. Vår egen utförare AB SOLOM har år efter år problem att få bokslutet att gå ihop. Många av de hemtjänstutförare som blir kvar är i vissa fall små och i några fall har de inte gällande kollektivavtal och konkurrerar därmed inte med samma villkor som andra utförare. Socialdemokraterna avsätter därför 7 mkr ytterligare i höjd hemtjänstsersättning till utförarna. Det motsvarar en uppräkning med cirka 5 %.

Den största satsningen i vårt budgetförslag är 9 mkr till för att säkerställa att vård- och omsorgsnämnden kan utföra sitt uppdrag på ett fullgott sätt och enligt gällande lagstiftning.

Med detta yrkar jag bifall till Socialdemokraternas förslag till budget för 2018 och verksamhetsplan 2019-20.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar