fredag 16 juni 2017

Budgetdebatt om trafik- och fastighetsnämndens budget

Den 14 juni 2017 debatterade och fastställde kommunfullmäktige i Sollentuna budgeten för 2018. I debatten om budgeten för trafik- och fastighetsnämnden sa jag följande:


Hur det är att bo i Sollentuna styrs i mångt och mycket av beslut som fattas i trafik- och fastighetsnämnden. Hur Sollentunaborna lever sitt liv påverkas av vilken standard det är på gångvägar, cykelbanor och vägar, om snöröjningen fungerar, om parker och naturmark är inbjudande och välskötta, om fastigheterna där man tillbringar dagarna erbjuder en bra arbetsmiljö eller om och hur det är skyltat i det naturreservat där du tar en promenad. Allt detta och en del till ansvarar eller påverkas av beslut som fattas av trafik- och fastighetsnämnden. Det gör att vi som sitter i nämnden ansvar för mycket som avgör hur Sollentunabornas vardagliga liv ser ut på ett mycket påtagligt sätt.

Jag yrkar här i inledningen bifall till Socialdemokraternas förslag till budget och verksamhetsplan för trafik- och fastighetsnämnden.

                                                                  #
På 15 år har Sollentuna vuxit med ungefär lika många tusen invånare som år. Sollentuna blir en allt mer tätbefolkad kommun. Allt mer blir bebyggt och vi bygger tätare. Träd huggs ner och marken tas hårdare i anspråk. Det gör att de gemensamma gröna oaserna blir allt viktigare för Sollentunaborna.

När vi samtalar med Sollentunabor så är skötseln av våra gemensamma utemiljöer en av de frågor som ofta tas upp spontant. Eller kanske snarare den brist på skötsel som de upplever. De allra flesta vill ha fint och trivsamt runt sig. Många Sollentunabor visar ett stort engagemang och kommer med konstruktiva förslag om hur det borde vara.

I en allt mer stadslik kommun är det viktigt att kommunen svarar upp. Det krävs större insatser och engagemang än på senare år för att det ska bli bra. Det svåra är inte att anlägga parker, planteringar och andra ytor utan att sedan sköta dem till samma standard som de anlagts.

Den plan för att utveckla Sollentunas parker och naturområden som nämnden antog förra året är ett steg åt rätt håll. Vi välkomnar en högre ambitionsnivå och en större systematik i arbetet. Det är bra att majoriteten lagt till ytterligare pengar i budgeten för detta.

Kommunen äger stora en hel del mark runt om i kommunen som varken är bebyggd eller anspråkstagen som park eller naturreservat. Många av dessa områden är inte skötta på ett godtagbart sätt. Idag ges helt enkelt inte ekonomiska resurser att hålla skötseln av dessa områden på en godtagbar nivå. Vi ser också ett behov av bättre städning och skötsel av andra gemensamma ytor runt om i kommunen. Vi avsätter 3,3 mkr ytterligare för bättre skötsel av våra gemensamma ytor.

                                            #

Arbetet med cykelplanen har kommit en god bit på väg. En konsekvent framtidssatsning som väcker intresse på olika sätt, men som helt klart uppskattas av många. Det återstår fortfarande en hel del
att göra. Vi avsätter därför 15 mkr ytterligare för att förstärka förverkligandet av cykelplanen ytterligare. Det finns sträckningar som saknas och på några ställen som runt Sollentuna Centrum skulle en annan sträckning uppskattas.

                                            #

Avslutningsvis en väsentlig faktor som vi ska ta hänsyn till när det gäller trafik- och fastighetsnämnden budget för 2018 är att det är nuläget är osäkert exakt hur nämndens ansvar ser ut under 2018 då beslut ännu inte är fattat kring gränsdragningen mellan trafik- och fastighetsnämnden och det nyskapade kommunala fastighetsbolaget. Vem som ska göra vad osv




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar