lördag 17 juni 2017

Nya konstgräsmattor ger minskade utsläpp av mikroplaster!

På trafik- och fastighetsnämndens sammanträde den 15 juni hade nämnden att fatta beslut om investeringar av nya konstgräsmattor som ersättning på Helenelunds IP, Edsbergs sportfält och Norrvikens IP som tjänat ut efter runt 10 år. Nämnden fattade enhälligt beslut att genomföra investeringarna, men gav också uppdrag att förbättra dagvattenhanteringen vid planerna så att mindre plast kommer ut i dagvattnet. Detta sker t ex genom filter som fångar upp plasterna.

Plast och mikroplaster uppmärksammas allt mer och mer som ett väldigt stort problem i våra hav. Därav FN´s stora Havskonferens som häromveckan i New York, på initiativ av bl a den svenska regeringen. Enligt forskningen kan det inom nära framtid finnas mer plast än fisk i våra hav och mikroplaster står för den större delen av plasten i haven. Det gäller även för Östersjön.


Konstgräsplaner medför förutom plastgräset också gummigranulat som används för att gör att planerna blir bra att spela fotboll på. Sollentuna använder en mer miljövänlig typ av konstgräsplaner och granulat, men det finns ändå en miljöpåverkan. Om ingen rening sker förs både plaststrån och gummigranulat ut i dagvattnet och sedan vidare. Trafik- och fastighetsnämndens beslut innebär att dagvattenhanteringen ges större roll vid konstgräsplanerna så att mindre plaster och granulat förs vidare nere i dagvattenledningarna.

Det är som någon av ledamöterna konstaterade på nämndsammanträdet, ”vi kan inte göra något annat utifrån kommunens miljömål”. Det är sant. Sollentuna kommun har ett ambitiöst mål inom miljö- och klimatområdet, nämligen
att vi år 2040 inte ska tära på jordens resurser och att utsläppen av växthusgaser ska vara noll. Det förpliktigar och beaktas även när nya konstgräsmattor ska anläggas.

Det var ett beslut som kändes bra att fatta. Dels för att vi får till de önskade nya konstgräsmattorna samtidigt som vi tar nödvändig hänsyn om miljön. En eloge till Miljöpartiet som lyfte in miljökopplingen i investeringsbeslutet.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar