onsdag 28 juni 2017

Ett brev som fick effekt! – Äntligen mer pengar till Sollentunas förskolor!

För några månader sedan kom det ett brev från 34 förskolor i kommunen till mig och övriga ledamöter i kommunfullmäktige. De hade kallat brevet "Sollentuna kommun prioriterar inte förskolan". Brevet var en varningssignal från professionen. En signal att ta på allvar. Brevet uppmärksammades i lokalpressen och vi, Mette Hildingsson och jag, tog upp det i en interpellation i kommunfullmäktige.

I brevet trycker de 34 förskolorna på att det är lätt att sätt upp mål, men för att målen ska bli relevanta måste de vara möjliga att förverkliga i praktiken. Med hänsyftning till de mål som barn- och ungdomsnämnden satt upp. För att förverkliga målen krävs tillräckliga resurser. Det handlar i grunden om pengar. Budgetmedel för att anställa personal och bedriva verksamheten. I Sollentuna fördelas pengarna genom en check. Värdet på checken för ett barn som är där på heltid har inte höjts varken under 2016 eller 2017. Deltidschecken höjdes däremot under 2016, men inte under 2017.

Den 14 juni behandlade kommunfullmäktige budgeten för 2018. Det visar sig då att den moderatledda majoriteten lägger till 43 miljoner mer än 2017 på förskola och grundskola. Det blir i deras budget runt 3% uppräckning av barnomsorgschecken. Det är ett steg i rätt riktning för att lyfta Sollentunas förskolor. I det Socialdemokratiska budgetalternativet lade vi till ytterligare 9,4 mkr, d v s 52,4 mkr när vi lägger ihop med majoritetens uppräkning. Av dessa går 5,4 mkr till att räkna upp barnomsorgschecken. Om det Socialdemokratiska budgetetförslaget hade gått igenom hade checken räknats upp med bortåt 4%.

I den Socialdemokratiska budgeten avsatte vi också 4 mkr för höjda löner till personalgrupper som halkat efter och i den kategorien finns personal som arbetar i förskolan som skulle få högre lön om vårt förslag gått igenom.

Vi Socialdemokrater lämnade nyligen i en motion till kommunfullmäktige om att Sollentuna kommun från 2018 ska utöka maxtiden med 5 timmar i veckan i förskolan för de barn som idag inte har rätt till heltid, d v s från 15 till 20 timmar i veckan, med målet att alla barn senast från och med 2022 ska ha rätt till heltid. Vi ser det som ett sätt att ytterligare lyfta förskolan.

Avslutningsvis kan vi konstatera att ett brev ibland kan få betydelse även i politiken. Jag är inte helt säker på att majoritetens tillskott till förskolan hade blivit så stora om inte brevet kommit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar