torsdag 22 juni 2017

Ett tryggt Sollentuna byggs långsiktigt och inte bara av övervakningskameror, väktare och fler poliser!

Under senare år har otryggheten vuxit i samhället i takt med att fler våldbrott, bilbränder och skottlossningar ägt rum. Så har det varit i Sollentuna och i andra håll i landet. Tyvärr har alltför mycket av de förslag som lagts och insatser som gjorts varit kortsiktiga och inriktade på effekterna av otryggheten och inte på att lösa deras orsaker. Orsakerna kan bara lösas att ett tryggare, rättvisare och mer solidariskt samhälle skapas genom en kraftfull välfärdspolitik som ger fler Sollentunabor framtidstro.

I Sollentuna har den moderatkommunledningen ofta pratat om behovet av fler poliser. En del andra åtgärder har också beslutats. Nu senast under junifullmäktige beslutades om extra trygghetsskapande åtgärder under 2017. De tre punkterna i beslutet var:

  •           Att ge kommunledningskontoret i uppdrag att omgående permanenta ”lovbilen” till en nettokostnad av ca 360 tkr för innevarande år vilken finansieras ur KS oförutsedda, ospecificerade, medel för 2017. Vilket innebär att en väktarbil cirkulerar i kommunen
  •           Att ge kultur- och fritidsnämnden i uppdrag att anställa två stycken ytterligare fritidsfältare till en kostnad av ca 650 tkr som finansieras ur KS oförutsedda, ospecificerade, medel för 2017.
  •          Att ge kommunledningskontoret i uppdrag att omedelbart ansöka om kameraövervakning vid Edsbergs centrum till en kostnad av ca 500 tkr som finansieras ur KS oförutsedda, ospecificerade, medel för 2017.

Dessa kortsiktiga åtgärder kan säkerligen bidra till att stävja en del kriminella handlingar och incidenter, men det är inte tillräckligt för att skapa ett långsiktigt tryggare samhälle. För detta krävs kraftfull välfärdspolitik. Det behövs därtill fler poliser på gatorna och fler poliser som jobbar effektivare inriktat på brottsbekämpning och utredningar av brott än i dag.

Grunden för att bekämpa otrygghet och kriminalitet är en fungerande välfärdspolitik, med hög kvalitet i skola, vård och omsorg samt tillgång på bostäder. Trångboddhet är i dag ett problem i de områden som polisen definierar som utsatta. Trångboddheten bidrar till att offentliga platser istället blir ungdomars vardagsrum. Därmed riskerar barn och unga att påverkas och användas av de äldre kriminella som också finns där.

När oro och otrygghet uppstår krävs insatser såväl kort sikt som lång sikt. På kort handlar det främst om polisiära insatser och annat som snabbt kan skapa trygghet för Sollentunaborna. På längre sikt handlar det om generella insatser i välfärden, men också om riktade insatser mot speciella områden eller grupper. Tyvärr har politiken, inte minst i Sollentuna, präglats av kortsiktiga förslag framförallt inriktade på effekterna av otryggheten.

Det finns stora klassklyftor i Sollentuna. Många Sollentunabor är högavlönade och bor i dyra bostäder. Samtidigt finns det grupper som lever i fattigdom och utsatthet. De omfattande ombildningarna av hyresrätter har bidragit till att koncentrera dessa grupper till färre delar av Sollentuna. Vi är medvetna att det finns unga Sollentunabor som lever i en upplevd hopplöshet, som nedärvts till dem från deras föräldrar som stått länge utanför arbetsmarknaden. Livsvillkoren för dessa grupper förbättras med kraftfull välfärdspolitik.


Om vi ska lyckas krävs som sagt kraftfulla välfärdssatsningar. Välfärdssatsningar kommer till genom politiska beslut som ger förändring. Det handlar om att bygga bostäder, ordna jobb, fungerande kommunikationer och hög kvalificerad utbildning.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar