onsdag 21 juni 2017

Framtidens skugga – En rapsodisk beskrivning av Väsjöområdet från start till nu!

Under de senaste 15 åren har planläggningen av Väsjöområdet pågått. För mig bor i närområdet, d v s Edsberg, så har jag naturligtvis haft stort intresse för de olika stegen i processen. Området har planlagts, diskuterats, överklagats och skapat oreda utan att ett särskilt mycket har färdigställts. I midsommartider 2017 kopplades VA-nätet i Södersätra på. En del vägar i och till området är färdigställda eller är i skrivande stund på gång däribland ombyggnationen av Frestavägen.

Jag följde utvecklingen intensivt under mina många år som politisk sekreterare för Sollentuna då jag satt med och lyssnade på många av de möten som fört planläggningen framåt. När man följt ärendet nära så vet man att det inte varit en rät linje framåt utan snarare en krokig väg som tagit stopp och fått ta en annan väg framåt. Förutom ur min tidigare roll som politisk sekreterare har jag under hela den aktuella perioden varit ledamot i kommunfullmäktige och ordförande i Edsbergs Socialdemokratiska Förening.

Norr- och Södersätra hade länge setts som det sista kvarvarande större utbyggnadsområdet i Sollentuna. När kommunen agerade för att den då kommande Norrortsleden skulle byggas i tunnel under 1990-talet så var det avgörande skälet för det att det tänkta markförlagda alternativet skulle äventyra bostadsbyggande i Norr- och Södersätra. Under den tiden hade de tidigare sommarstugeområdena förändrats genom att fler valde att bosätta sig permanent. Med detta följde bristfälliga avloppslösningar och ett ökat krav på att kommunen måste göra något.

Kommunens första tydliga steg var att genomföra en VA utredning för området under 2002. Den ledde till att ett planuppdrag gavs av plan- och fastighetsutskottet under 2003. Tidplanen var då given. När Norrortsleden blev klar 2007 skulle detaljplanen vara antagen så att bostäderna skulle kunna börja byggas. Helt enligt överenskommelsen med staten när Norrortsleden beslutades. För att visa att det var något nytt döptes hela planområdet till Väsjöområdet.


Under 2004 hölls det första samrådet. I grova skisser hade området delats in i olika typer av områden. Totalt sätt skulle området ha runt 800 nya bostäder. Sollentunavallen skulle flyttas till Väsjöbackens parkering. I området fanns också delar Törnskogen med där mark skulle bli byggbar när kraftledningen försvinner. I sitt yttrande över planen motsätter sig Edsbergs (S)-förening en höjning av Väsjöbacken samt förespråkar fler bostäder och en bättre koppling till Edsberg. Det första samrådet väcker inget större intresse och planläggningen fortsätter utifrån skissen.

Lagom till valrörelsen 2006 kommer det nya samrådsförslaget. Det räknas nu med 2800 bostäder samt att det finns en väganslutning till Edsberg. Tankarna på att flytta Sollentunavallen är avskrivna och tankarna på att höja Väsjöbacken är borta. Med detta lugn gick vi  in valrörelsen 2006 utan en enda tanke på att det här skulle bli någon större fråga i valrörelsen. Någonstans under valrörelsen började vi få frågor om bostadsbyggande på Sportfältet och så exploderade det.

Det var Sollentunapartiet som hade fått vittring och lyckades mobilisera folks oro. (SP):s röstetal sköt i höjden i Edsberg och folkliga missnöjet spred ut sig. Det var flera mycket stormiga samrådsmöten den hösten. Den detaljplan som var på samråd innefattade samma område som plansamrådet, d v s ett väldigt stort område. Det gjorde att det fanns många som kunde vara sura. Edsbergsbor som inte ville ha väg. Törnskogsbor som inte ville ha grannar. Södersätrabor som ville ha VA lösning nu. Södersätrabor som inte ville ha flerfamiljshus osv. Ingen tycktes vara nöjd. Det enda återstående beslutet för det ansvariga kommunala organet, plan- och fastighetsutskottet, var att lägga i bromsen och tänka nytt. Ta ett omtag helt enkelt.

Utredningsarbete sattes i gång för att grunda förslagen bättre. Planområdet delades in i flera detaljplaner. Så rullade den mandatperioden på. (SP) fortsatte att prata Väsjön och övriga partier avvaktade utredningarna. I planläggningen prioriterades Södersätra/Kastellgården och det som i dag är Väsjöbackens parkering, i planerna kallat Väsjön Mellersta. För dessa områden hölls samråd 2009.

Den stora irritationen mot Väsjöplaneringen höll sig i framförallt Edsbergsområdet. Under valrörelsen 2010 kunde du inte visa dig i en röd jacka på Edsbergs torg utan att du blev mött av frågor och påståenden kring Väsjöplaneringen. En del frågor berättigade, andra rena myter. (SP) hade en valstuga stående på torget där de dag som natt spred sin ”sanning” om Väsjön. Sollentunapartiets framgångar blev enorma. I flerfamiljsområderna av Edsberg blev de största parti: I ett valdistrikt röstade nästan var tredje väljare på (SP). (S) blev den stora förloraren. Det var uppenbart att vi förlorat våra väljare till (SP). Det blev dags för omtag igen.


Under 2011 togs också beslut om de två hittills enda antagna detaljplanerna i Väsjön där bostadsbyggande är aktuellt.. Kommunen genomförde också en medborgardialog kring Sportfältets utveckling på Edsbergs bibliotek. De antagna planerna har sedan överklagats i flera led och det har bromsat byggandet med flera år. Vissa förändringar har fått göras i planerna för att göra anpassningar bl a efter att strandskyddsdispens inte beviljats i hela området.

Under 2013 presenterades ett nytt planförslag för Sportfältet som gör ett mer grönt fält i dag och där bostadsbyggandet mer skjuts åt sidan. Under 2012/13 samlade (SP) in namn för en folkomröstning för att stoppa byggande på Sportfältet, de föll på målsnöret och vi slapp en folkomröstning på valdagen 2014.

Väsjöfrågan var inte en dominerande fråga på samma sätt under valrörelsen 2014. Det var en markant skillnad. Den fanns där, men tonläget var ett annat och utfallet blev att (SP) tappade mark och (S) kunde ta tillbaka röster.

Det är naturligtvis mycket mer som skett och diskuterats under åren. Jag har inte skrivit något om trafikutredning, linbana, blå-gröna stråk, parkeringsplatser och annat som diskuteras flitigt genom åren. En del av det har jag skrivit om i andra inlägg. Jag lär säkert återkomma till en del av det framöver.
                                                                                                                 
Under tidens gång har indelningen av området skett i allt fler områden. Från att hela området omfattade en detaljplan om cirka 800 bostäder omfattar området nu fler än tio detaljplaner och området beräknas slutligen innehålla runt 4000 bostäder. Enligt Sollentuna kommuns webbplats beräknas första inflyttningar ske 2019. 2025 är kommunen klar med utbyggnaden vägar och övrig infrastruktur. Jag tror att området blir bättre nu än vad det skulle blivit om den första planen från 2006 hade förverkligats. Nu har varje del av området pustats, skruvats och anpassats till något rimligt och accepterat av de flesta.

Planläggningen och byggandet av Väsjöområdet kommer ännu fortsätta i många år. Med den tänkta byggtiden så kommer området inte vara klart förrän under 2030-talet.  Det lär ännu skrivas många nya kapitel i denna historia om hur en ny del av Sollentuna växte fram.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar