fredag 16 juni 2017

Interpellationsdebatt om minskade barngrupper i förskolan!

Den 14 juni 2017 debatterades en interpellation som Mette Hildingsson och jag ställt till barn- och ungdomsnämndens ordförande om behovet av färre barn per barngrupp i förskolan. Det mest anmärkningsvärda med denna debatt är att barn- och ungdomsnämndens moderata ordförande i sitt interpellationssvar menade att hon var glad att (S) nu börjat intressera sig för förskolan... men det fick hon svar på i debatten.

I debatten sa jag ungefär följande.


Vi skrev den här interpellation med bakgrund i bl a det brev som 34 förskolor skrev och mailade till många förtroendevalda och hade rubriken ”Sollentuna kommun prioriterar inte förskolan”.  Det är ett varningsbrev att ta på allvar.

Budgeten för förskolan för kommande år har redan debatterats i dag. Vi tycks vara överens om att det behövs mer pengar till förskolan, även om vi inte är överens om hur stort tillskottet ska vara. Vi Socialdemokrater ville satsa mer.

En central fråga för barnens och personalens arbetsmiljö i förskolan är hur stora barngrupperna ska vara. Mette har redan gått igenom de aktuella siffrorna och vi Socialdemokrater har en delvis annan bild än den moderatledda majoriteten.

För att åter knyta an till brevet från de 34 förskolorna med synpunkter som måste tas på allvar. De skriver så här:

Skolverkets rapport slår fast att flera studier visar att stora barngrupper får negativa konsekvenser för barns sociala utveckling. Den visar också tydligt att med stora barngrupper upplever förskollärarna att de inte har tid och möjlighet att ge barn utrymme, de har inte tid och möjlighet att lyssna på barnen och bidra till att de utmanas och utvecklas och barns delaktighet och inflytande minskar. Detta går tvärt emot de nysatta målen från barn- och ungdomsnämnden.”

Även om det blir ett tillskott i budgeten för nästa år räcker inte det. Satsningen på förskolan måste fortsätta så att barngruppernas storlek kan minska och en bättre arbetsmiljö kan skapas i förskolorna.

                                                                 #

Mitt första kommunala uppdrag (1999) var som ersättare i Sollentuna kommuns barn- och ungdomsnämnd. Där blev jag kvar sedan fram till år 2010. Förskolan utvecklades under de åren oerhört. Det var först i mitten av 1990-talet som förskolan fick sin egen läroplan och därmed definitivt blev en skolform och inte barnomsorg. Förskolan är idag en egen skolform och forskningen visar tydligt vikten av att redan i förskolan lägga grunden för det livslånga och lustfyllda lärandet.

För oss Socialdemokrater har förskolan haft en central plats i decennier. Vårt parti stod i spetsen för utbyggnaden av den moderna förskolan under de första årtiondena efter andra världskriget. Alla partier har inte historisk sätt haft samma positiva inställning till förskolan som Socialdemokratin. Därför är det märkligt och närmast historielöst att utrycka sig som barn- och ungdomsnämndens ordförande gör i svaret.

Jag citerar:  ” Jag är mycket glad att även socialdemokraterna nu fokuserar på förskolan och inser värdet av den verksamheten”. Det är lika osant att säga att Socialdemokraterna inte fokuserat på förskolan som när moderaterna påstod i sitt idéprogram att de kämpat för allmän lika rösträtt och mot apartheid i Sydafrika.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar