måndag 19 juni 2017

Nya planförslaget för Södra Väsjön och Edsbergs Sportfält är ett steg i rätt riktning!


Fram till den 26 juni pågår samrådet för Södra Väsjön och Edsbergs Sportfält. Edsbergs Socialdemokratiska Förenings styrelse har skickat in ett yttrande över förslaget till kommunen. I yttrandet är vi överlag positiva till förslaget om hur området ska byggas ut. De stora utmaningarna med detaljplaneområdet ligger, som vi ser det, i anslutningen till intillliggande områden dels Idrottsområdet på Sportfältet och i anslutningen till det befintliga Edsberg.

I vårt yttrande skriver vi så här:

Övergripande synpunkter
Edsberg är en kommundel som till stor del är byggda för behov och förutsättningar som rådde i mitten av 1990-talet. Vi ser planområdet som en naturlig förlängning av Edsberg. Vi välkomnar att det byggs fler bostäder i Edsberg.

Synpunkter på detaljplaneförslaget
Föreningen ser överlag positivt på förslaget till detaljplan. De förändringar som skett sedan tidigare presenterade förslag ser vi positivt på. Vi ser särskilt positivt på att den gröna parken tillkommit gentemot förslagen 2006 och 2011. Vi ser också positivt på att en del bebyggelse tagits bort i kanten mot Väsjöbacken. Det går området tätare och minskar intrånget i den orörda naturen.

Den stora gröna parken behöver fyllas med aktiviteter för att locka till sig människor. Vi utgår från att det planeras in minst lika många boulebanor som idag. Boule är en sport som inte minst lockar många äldre Sollentunabor som idag bidrar till att befolka Sportfältet dagtid under sommarhalvåret.

Vår grundläggande uppfattning är att detta planområde är en naturlig förlängning av Edsberg och då är det naturligt att det finns en vägförbindelse genom området upp till nuvarande Edsberg. Vi förutsätter att kommunen i planeringen strävar efter att inte befintliga områden i Edsberg får längre till busshållplatser och försämrad turtäthet i busstrafiken.

I detaljplaneförslaget finns linbanan inritad. Vi har ännu inte tagit ställning till linbanan utan avvaktar de pågående utredningarna innan vi tar ställning för eller emot linbana. Det är väsentligt att det finns en fungerande kollektivtrafik även om inte det inte blir någon linbana.

Frågor i anslutning till detaljplaneförslaget
Detaljplaneområdet ansluter dels till idrottsområdet vid Sportältet och dels till det nuvarande Edsberg.

Vi väntar med spänning på att få ta del av förslaget till detaljplan till idrottsområdet på Sportfältet. En del av de idrottsaktiviteter som i dag ligger inom detta planområde kommer att flyttas till idrottsområdet. Det är av stor vikt att de två detaljplanerna hänger ihop både i planskede och genomomförandeskedet så att det inte blir glapp mellan rivning av befintliga anläggningar och anspråkstagande av de nya anläggningarna i idrottsområdet.

När det gäller anslutningen till Edsberg handlar det inte minst om trafiken. Edsberg har i dag en föråldrad trafiklösning som högt belastad på vissa punkter under vissa tidpunkter på dygnet. Det är naturligt att många Edsbergsbor i dag är oroliga vad som sker vid en ytterligare belastning av trafiknätet genom anslutningen av Edsbergs allé till Ribbings väg. Redan 2011 beslutade dåvarande plan- och exploateringsutskottet om en särskild trafikutredning för Edsberg. Denna presenterades efter fem år, 2016, och gav bidrog inte med några förslag till lösningar. Vi efterlyser fortfarande en fördjupad trafikutredning som tar hänsyn till trafiksituationen i hela Edsbergsområdet inklusive analys av hur trafiken på Danderydsvägen påverkas.”


Ni kan läsa mer om planförslaget och samtliga planhandlingar finns på den här länken:
Detaljplan Södra Väsjön


Om ni också har synpunkter på detaljplaneförslaget så ska dessa meddelas skriftligen till: kommunstyrelsen@sollentuna.se eller Sollentuna kommun, Kommunstyrelsen, 191 86 Sollentuna. Synpunkterna ska vara kommunen tillhanda senast 2017-06-26. Passa på! Nu är rätt tillfälle att komma in med era synpunkter på utvecklingen av området!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar