måndag 19 juni 2017

Det är naturligt att många hyresgäster känner oro!

För någon månad sedan släppte Sollentunahem listan på vilka av bolagets lägenheter som ska säljas och vilka som ska få vara kvar i Sollentunahem i framtiden. Förslaget är en följd av det beslut som den moderatledda majoriteten i Sollentuna drev igenom i december 2016. 2000 hyresgäster kommer att få en ny fastighetsägare för att den moderatledda majoriteten ska kunna bekosta eftersatt underhåll, undvika skattehöjningar och undvka att kommunen ska behöva ta så stora lån.

När kommunfullmäktige debatterade besluten uttalade Sollentunahems moderata ordförande att oppositionen genom sitt motstånd till beslutet skapade oro hos hyresgästerna. Ett sådant uttalande säger mer om hennes inställning än om verkligheten. Förändring skapar helt naturligt oro hos de flesta människor.

Sollentunahems styrelse har nu alltså fattat beslut om hur de tre försäljningspaketen ska se ut. Totalt omfattar de 1500 lägenheter fördelade på tre paket, i praktiken särskilda dotterbolag. Dessa paket kommer säljas ut succesivt under de kommande åren. Det första under 2018. Så som jag har förstått det så är det ännu inte beslutat vilket av de tre paketen/dotterbolagen som ska säljas först.

Lokalpressen har de senaste veckorna rapporterat om att många hyresgäster känner oro över vad som ska hända och vem som ska bli deras nya hyresvärd. Den moderatledda majoriteten har i retoriken sagt att de ska sälja till långsiktiga och seriösa hyresvärdar, men sådant är lättare att lova än garantera.

I senaste numret av Vi i Sollentuna (v. 24) skriver en hyresgäst i Rotsunda så här i en insändare:
Ingen av dessa partiers politiker har kommunicerat med mig som medborgare och hyresgäst, än mindre ens försökt att informera mig. Jag och alla de andra drygt 71 000 invånarna i kommunen betyder uppenbarligen ingenting för dessa politiker”, det är lätt att förstå den oro och irritation som denna hyresgäst ger uttryck för.

När Sollentunahems VD uttalar sig om frågan i ett tidigare nummer av samma tidning (v. 22) säger han så här: ”Det finns en hel del oro just nu. Inte minst bland de hyresgäster som vi har en lång relation till. Det finns ju de som har bott hos oss i femtio år, och det är ju en tung känsla att bryta en så lång relation. Men det är vår absoluta ambition att det ska vara seriösa aktörer som tar över, som har en långsiktighet i sitt förvaltande”.

Hur ligger det nu till med långsiktigt ägande hos de som köper. Vad kan man garantera? Sollentunahems VD uttrycker det så här i samma artikel: ” Lagligt sett kan vi tvinga dem att behålla dem som hyresrätter i två år. Men sedan kan man avtala om längre tid, och bryter de mot avtalet blir det ett civilrättsligt mål i stället, då de kan dömas att betala vite”.

I det här sammanhanget är det relevant att ta upp vad som hände med de cirka 450 lägenheter i Malmvägsområdet som såldes till Wallenstam 2009. Det är det enda större beståndet som Sollentunahem hittills sålt ut till en privatfastighetsägare, övriga utförsäljningar har i stort skett via ombildning till bostadsrätter. Under 2015 sålde Wallenstam vidare fastigheterna till D. Carnegie & Co.
Vi i Sollentuna tog upp detta nyligen (v. 22). De visar upp följande bild: ”D. Carnegie & Co lyxrenoverar sina lägenheter vid Malmvägen och höjer hyrorna med 40 procent. Samtidigt går företaget med rekordvinst”,
D. Carnegie & co skriver så här i ett pressmeddelande; ”Sammanlagt har renoveringarna under 2016 möjliggjort en ökning av hyresintäkterna om 4,7 procent för jämförbara fastigheter, 3,8 procentenheter över den allmänna hyresutvecklingen”, i samma pressmeddelande kan man också kan läsa: ”Vinsten före skatt uppgick till 2 072 miljoner kronor – upp 46 procent jämfört med föregående år”.

Det är idag mycket lönsamt och en stabil investering att äga hyresrätter idag. Utifrån ovanstående är det naturligt att de som i dag bor i Sollentunahems lägenheter och som bor i den del av lägenhetsbeståndet som ska säljas ut är det lätt att förstå att hyresgästerna känner sig oroliga om vad som ska ske efter försäljningen. Hur kommer hyresnivån utvecklas? Kommer lägenheterna att lyxrenoveras? Kommer jag att ha råd att bo kvar? Detta är helt naturliga frågor.

Det är dock inte bara efter försäljningen som hyresgästerna har anledning att känna oro. Vad händer under tiden fram till en försäljning. Vad kommer Sollentunahem att lägga ner för resurser på dessa lägenheter? Jag har redan hört en bekant berätta att Sollentunahem tagit tillbaka ett tidigare löfte om inglasad balkong tack vare att deras lägenhet ska säljas. Jag utgår från att denna hyresgäst inte är den enda som drabbats av liknande besked.

Det är naturligt att känna oro när ens bostad ska byta hyresvärd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar