onsdag 21 juni 2017

Rädda bergrummet Elefanten orört för kommande generationer!

Det har kallats Sollentunas hemligaste plats, det i bergrum som sprängts in i gråberget under delar av Edsberg. I senaste numret av Mitt i Sollentuna kunde vi läsa om att Elefanten ska säljas av Stockholms stad som idag äger anläggningen. Min uppfattning är att Elefanten borde sparas för framtiden som en tidskapsel till en annan mycket speciell tid.

I Mitt iSollentuna står det så här:
Nu vill fastighetskontoret i Stockholm, som förvaltar anläggningen, sälja den eftersom den mist sin funktion. Inriktningsbeslut ska tas i nästa fastighetsnämnd 20 juni.

– Det är försvaret som uttryckt intresse om att köpa. Vad de ska använda den till vet jag inte, säger Jan Valeskog (S) fastighetsnämndens ordförande.”

Tidningen har varit i kontakt med Försvaret och Fortifikationsverket som vill kommentera en eventuell affär och inte heller om den unika inredningen bevaras.

Vad är då Elefanten? På Wikipedia beskrivs Elefanten så här:
Elefanten var en hemligatombombssäker ledningscentral och civilförsvarsanläggning i Edsberg, Sollentuna kommun. Elefanten ligger insprängd i ett bergrum och byggdes mellan 1972 och 1977 med plats för 200 personer. Den 3 300 m² stora anläggningen var tänkt att fungera som ledningscentral och skyddsrum för Stockholms stads och Sollentunas kommunledningar i händelse av ett krigsutbrott. Elefanten togs ur bruk 1998 men är fortfarande idag (2014) helt intakt och komplett inredd. År 2010 väcktes fråga till länsstyrelsen om byggnadsminnesförklaring. Söder om Stockholm finns en liknande anläggning, Vargen i Huddinge kommun.
Enligt uppgift har Vargen skadats av tidens tand och har inte samma höga bevarandevärde som Elefanten.


För mig som bor ovanpå Elefanten har bergrummet fått en i närmast mytisk ställning. Vad var det som fanns där inne? Finns det en hemlig ingång i vår källare? Länge var allt hemligt, mycket hemligt. När tiden gick togs en del av förlåten bort och det visades upp för fler. Sedan har vi som bor ovanför synliga effekter av Elefantens byggande i form av sprickor i väggarna. För egen del lär dessutom sprängningarna ha stört min sömn som spädbarn…

Jag hade förmånen att få besöka Elefanten en försommardag 2012 tillsammans med en grupp förtroendevalda och tjänsteman från kommunen. Det var en av de häftigaste studiebesök jag varit med på. Vi tog oss in i berget från den väl dolda entrén i skogen ovanför Bäckvägen och så går man in i en tunnel och plötsligt kommer man fram till stor spräng grotta där tre hus är uppbyggda på fjädrar. Ett för arbete, ett för vila och ett för energiförsörjningen. Det som var mest fascinerade var inredningen. Allt var redo för kriget. Sammanträdesborden stod där. Radiostudio fanns på plats. Allt var klart. Vår beredskap var god.


Elefanten planerades och byggdes när Kalla kriget var riktigt kallt. Rädslan för kärnvapenkrig var relevant. Det gör Elefanten till ett historiskt intressant objekt över en svunnen och mycket speciell period. När man sedan konstaterar att interiörerna är orörda och i vissa fall ouppackade ända sedan i mitten av 1970-talet så blir Elefanten som en tidskapsel tillbaka till 1970-talet. Min barndoms 70-tal med nyanser i gult, brunt och grönt. Bara det gör att Elefanten borde sparas orört och visas upp för fler, Sollentunabor och andra intresserade.


Elefanten är unikt och fascinerande. En tidsresa till en svunnen tid då vi var rädda för kärnvapenkrig och färgskalorna gick i brunt. Rädda Elefanten till framtiden!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar