tisdag 27 juni 2017

Ett tryggare Sollentuna förutsätter bättre skötsel av våra gemensamma ytor!

Människan gillar att ha grönt och fint runt omkring sig. En effekt av detta är att det kanske vanligaste området som kommer upp i samtal med Sollentunabor är skötseln av utemiljöer i kommunen. Det kan handla om parker, naturområden och andra gröna områden som finns i deras närhet.

Sollentuna blir en allt mer tätbefolkad kommun. Det gröna minskar i kommunen. Allt mer blir bebyggt och vi bygger tätare. Villatomterna blir mindre och mindre genom styckningar. Det gör att de gemensamma gröna oaserna blir allt viktigare för Sollentunaborna.

I en allt mer stadslik kommun är det viktigt att kommunen svarar upp. Det krävs större insatser och engagemang än på senare år för att det ska bli bra.

I ord har inte den moderatledda majoriteten svårt att ställa sig bakom detta. I det dokument om prioriteringar i stadsutvecklingen som kommunfullmäktige antog i juni 2017 står det så här:
 Det betyder bland annat att vi låter stad och natur utvecklas tillsammans. I Sollentuna strävar vi alltid efter att skapa attraktiva och trygga boendemiljöer, att erbjuda parker och offentliga miljöer som är trivsamma att vistas i, samt att bevara och tillgängliggöra våra fina naturområden.

I budgeten för 2017 tillförde den moderatledda majoriteten ytterligare 1,5 mkr jämfört med i år. Det är pengar som inte räcker till. I den socialdemokratiska budgeten tillför vi 3,3 mkr ytterligare (alltså 4,8 mkr mer än 2017 års budget).

Det extra tillskott som den moderatledda majoriteten gett är för att förverkliga den plan för att utveckla Sollentunas parker och naturområden som trafik- och fastighetsnämnden antog förra året. Denna plan är ett steg åt rätt håll. Det är en ambitiös plan som syftar till att kategorisera och avgränsa kommunens parker och naturområden, kvalitetssäkra värden och funktioner genom rätt skötsel, säkerställa god tillgänglighet samt förebygga och hantera effekterna av klimatförändringar. Vi välkomnar en högre ambitionsnivå och en större systematik i arbetet.  Det är naturligtvis bra att majoriteten lagt till ytterligare pengar i budgeten för detta. Min uppfattning är att det krävs mer än så.


Det finns tre punkter som jag särskilt vill betona inom det här området:

1)      Kommunen äger stora en hel del mark runt om i kommunen som varken är bebyggd eller ianspråktagen som park eller naturreservat. Många av dessa områden är inte skötta på ett godtagbart sätt och det känns som om kommunen ”glömt bort” dessa områden.

2)      Det svåra är inte att anlägga parker, planteringar och andra ytor utan att sedan sköta dem till samma standard som de anlagts. Vi har tyvärr sett ett antal exempel runt om i kommunen att det gjorts ambitiösa anläggningar som det sedan inte lagts tillräckligt med resurser på att sköta

3)      Vi ser också ett behov av bättre städning och skötsel av andra gemensamma ytor runt om i kommunen. Vi får ofta klagomål på att det är ostädat.

När delar av kommunen upplevs som att de är bortglömda eller inte städas eller sköts bidrar det till att skapa otrygghet hos Sollentunabor. En ökad ambitionsnivå inom skötsel av våra gemensamma är en nödvändig beståndsdel om vi ska skapa en trygg kommun.

För att återigen citera dokumentet om stadsutveckling:
Sollentunas stadsutveckling även fortsatt sker utifrån ett tydligt trygghetsperspektiv och med kvalitet, där vi eftersträvar mångfald och funktionalitet.


Ska detta bli verklighet krävs en höjd ambitionsnivå i skötseln av våra gemensamma ytor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar