torsdag 28 juni 2018

Det är dags att göra något åt ensamheten hos våra äldre!


De som varit med och byggt upp Sollentuna och Sverige förtjänar en värdig och trygg ålderdom. Antalet äldre ökar nu markant i Sollentuna fram till år 2027 antas åldersgruppen 80 till 84 år att ha ökat med nästan 1 000 personer och 85 år eller äldre att ha ökat med 600 personer.

Ensamhet drabbar allt fler äldre och medför risk för isolering, nedsatt hälsa och psykisk ohälsa. Inom hemtjänsten besväras 52% av brukarna av ensamhet och på särskilt boende hela 66%.

Det är den utmaningen som vi behöver möta med en aktiv politik som strävar efter en bättre omsorg som möter behoven hos de Sollentunabor som behöver vård och omsorg eller bara besväras av ensamhet.

Vi vill göra vad vi kan för att begränsa ensamhet. Det finns ingen enkel lösning på att begränsa ensamheten. Det handlar om många saker att göra för att förbättra livskvaliten för de äldre Sollentunabor som känner sig ensamma.

De senaste årens neddragningar inom hemtjänsten har ökat ensamheten hos många. I en artikel i Vi i Sollentuna i midsommarhelgen berättar Berit, 85 år gammal, om sina upplevelser.

Det värsta är isoleringen” , ”Jag tycker att det är förfärligt att inte komma ut, särskilt nu på sommaren. Jag har inte sett en enda blommande gullviva i år. Är det fint väder så drar jag ner persiennerna och tittar på SVT Play. Då tycker jag faktiskt synd om mig.” … ”Juli är den ensammaste och värsta tiden på året. Alla reser bort. Och hemtjänsten har vikarier så jag ser bara nya ansikten hela tiden. Det kan vara personal som aldrig har dragit en rullstol tidigare och då vågar jag inte låta dem göra det.

I det Socialdemokratiska budgetförslaget avsatte vi mer pengar till hemtjänsten och vi vill också se över riktlinjerna för hemtjänst så att tidshetsen minskar och de äldre får hjälp. Det kan bidra till att minska ensamheten.

Vi vill också lyfta Seniorträffarna i kommunen. 2016 stängdes seniorträffen i Häggvik och öppettiderna skars ner på flera av de andra.
Vi vill vända utvecklingen och öppna upp dem framför allt under helger och långledigheter, då ensamheten är som starkast. Vi ser också ett behov att utöka antalet seniorträffar så att de kommundelar som inte har en träff i dag kan komma att få en.

Vi går också till val, precis som 2014, på alla över 85 år som önskar en plats på särskilt boende ska erbjudas ett sådant.

Några av de övriga förslagen i den Socialdemokratiska budgeten som kan minska ensamheten handlar om förstärkt anhörigstöd, uppbyggandet av ett demensteam samt inrättar en syn- och hörselinstruktör. Vi lovar också att vid maktskifte här i Sollentuna och i landstinget att det åter ska bli tillgång till en varmvattenbassäng i Sollentuna. Det är tillsammans viktiga förebyggande insatser som gör att äldre ska ges möjlighet att leva ett rikt liv hela livet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar