torsdag 14 juni 2018

Bättre skötsel av parker och grönområden, bättre städning och mer belysning skapar trygghet!

Jag var under budgetfullmäktige den 14 juni 2018 uppe och argumenterade för Socialdemokraternas budget för trafik och fastighetsnämnden för 2019. Vi prioriterar bl a bättre skötsel av våra parker och grönområden och städning av våra gemensamma torgytor och gator.

I debatten sa jag ungefär så här:


"Vi blir allt fler människor som bor på geografiska områden som heter Sollentuna. För 15 år sedan var vi 57 000 Sollentunabor, nu är vi 71 000 och om 10 år beräknas det bo 84 000 personer i Sollentuna. Om det folkmängden skulle bli den verkliga så har befolkningen ökat med över 25 000 personer på 25 år och Sollentunas befolkning har fördubblats på 50 år.

Med Väsjöområdet som undantag kommer den övriga befolkningsökningen komma till genom ytterligare förtätning kring befintlig bebyggelse i Sollentuna. Vi kommer att bo allt fler människor på samma yta. Det förändrar de krav som ställs på kommunen. Ju snabbare vi blir fler ju snabbare förändras kraven och kommunen måste ha beredskap för det. De beslut som fattas i dag formar framtidens Sollentuna.

Det handlar naturligtvis om behov utbyggd kommunal service, men också i en bättre skötsel av våra gemensamma ytor för att ge trivsel och trygghet på gator och torg, parker och idrottsplatser osv.

Hur det är att bo i Sollentuna styrs i mångt och mycket av beslut som fattas i trafik- och fastighetsnämnden. Hur Sollentunaborna lever sitt liv påverkas av vilken standard det är på gångvägar, cykelbanor och vägar, om snöröjningen fungerar, om parker och naturmark är inbjudande och välskötta, om fastigheterna där man tillbringar dagarna erbjuder en bra arbetsmiljö eller om och hur det är skyltat i det naturreservat där du tar en promenad. Allt detta och en del till ansvarar eller påverkas av beslut som fattas av trafik- och fastighetsnämnden. Det gör att vi som sitter i nämnden ansvar för mycket som avgör hur Sollentunabornas vardagliga liv ser ut på ett mycket påtagligt sätt.

När Sollentuna förändras ändras förutsättningarna och kraven med dem. I vårt budgetalternativ har Socialdemokraterna lagt förslag för att möta framtidens utmaningar.

I vårt budgetalternativ avsätter vi 5 miljoner kronor utöver det som finns i majoritetens budget till utökad skötsel av våra parker, grön och naturområden. När vi bor allt tätare så behöver de gröna oaserna skötas på ett annat sätt än tidigare. Vi välkomnar tillsättandet av en stadsträdgårdsmästare.

Det finns också ett behov av en skötsel och städning på våra gemensamma ytor som t ex på våra torgytor så att de inte upplevs som nedsmutsade, ostädade och otrygga. Till det avsätter vi 4 mkr utöver det som finns i majoritens budget.

Vi avsätter i investeringsbudgeten pengar för att förverkliga det belysningsprogram som presenterades för nämnden i vintras. Bra belysning ökar bl a den upplevda tryggheten under den många mörka månaderna på året.

Vi avsätter också medel ur investeringsbudgeten för en idrottshall i Viby och yterliggare en konstgräsplan i Rotsunda gård. När vi blir fler Sollentunabor kräver det fler hallar och planer för idrott för att klara behoven. 

Framtidens Sollentuna behöver utvecklas hållbart. Därför arbetar vi för utbyggd laddinfrastruktur för elbilar och för att kommunen ska sätta upp solceller på fler tak på kommunens byggnader.

Det är dagens beslut som formar framtidens Sollentuna.

Avslutningsvis yrkar jag bifall till Socialdemokraternas förslag till budget och verksamhetsplan."


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar