torsdag 14 juni 2018

Från besparingar och minuthets för att ge mer tid för omsorg!

Jag var uppe i debatten om vård- och omsorgsnämndens budget. Jag koncentrerade mig främst på att prata hemtjänst.

Vi ställde ett utredningsuppdrag under särskild proposition. Det handlar om att "utreda riktlinjer för att skapa en mer hållbar ekonomisk situation för att bedriva hemtjänst i Sollentuna och ta bort minuthstsen som nu råder i hemtjänsten". Den avslogs.

I debatten sa jag ungefär följde:

"De som varit med och byggt upp Sollentuna och Sverige förtjänar en värdig och trygg ålderdom. Antalet äldre ökar nu markant i Sollentuna fram till år 2027 antas åldersgruppen 80 till 84 år att ha ökat med nästan 1 000 personer och 85 år eller äldre att ha ökat med 600 personer.

Ensamhet drabbar allt fler äldre och medför risk för isolering, nedsatt hälsa och psykisk ohälsa. Inom hemtjänsten besväras 52% av brukarna av ensamhet och på särskilt boende hela 66%.

Det är den utmaningen som vi behöver möta med en aktiv politik som strävar efter en bättre omsorg som möter behoven hos de Sollentunabor som behöver vård och omsorg eller bara besväras av ensamhet.

Under de senaste åren har vård- och omsorgsnämnden i Sollentuna genomfört stora besparingar i verksamheten. Sedan vård- och omsorgsnämnden började genomföra sina sparpaket har vidtagna åtgärder medfört en besparing på 22 mkr och dessa beräknas från 2018 ge en helårseffekt på 45-50 mkr. Det här med att få ”budget i balans ” är ingen kameral insats, utan det påverkar livsvillkoren för Sollentunabor.  

Inom hemtjänsten blir effekterna mest uppenbara. 2016 fattade vård- och omsorgsnämnden beslut förändrade riktlinjer i hemtjänsten. De förändrade riktlinjerna har medfört t ex att tider för inköp, tvätt, disk, matlagning minskats. Det samma gäller tillsyn på kvällar, nätter och morgnar. Genom allt kortare besök skapas stress och möjlighet till en bra omsorg försämras. I årsredovisningen kan vi se att det totala antalet ersatta hemtjänsttimmar har minskat med drygt 37 400 timmar jämfört med helår 2016. En minskning i den storleksordningen påverkar livsvillkor för äldre och arbetsvillkoren för personalen.

Flera av utförarna har om att det största problemet är att de får kortare besök hos kunderna nu för tiden, det ta mer tid att ta sig till kunden än tiden som de ska utföra hos kunden. Majoriteteten av deras besök/insatser har en beviljad tid på 10-20 minuter per insats. Det gör att de anställda får tillbringa mer tid i bilarna och att kostnaderna överstiger intäkterna för dessa korta insatser. Utförarna får alltså mindre i ersättning än vad kostnaderna är för dem.

I vårt Socialdemokratiska budgetalternativ vänder vi utvecklingen inom hemtjänsten. Vi avsätter 8 mkr för mer tid i hemtjänsten. Nu får det vara slut på besparingar och minuthetsen för såväl de äldre som för de som jobbar i hemtjänsten.

De korta tiderna skapar en minuthets och en stressad arbetsmiljö. Det förekommer också att personalen endast får lön för den tid de är hos en brukare. Vi ger därför ett uppdrag om att utreda riktlinjerna för att skapa en mer hållbar ekonomisk situation för att bedriva hemtjänst i Sollentuna och ta bort minuthetsen.

Allt är naturligtvis inte negativt. Det grenomförs varje minut under dygnet storartade insatser av all vårdpersonal inom Solom och alla andra utförare för att ge Sollentunabor den vård och omsorg de behöver. De allra flesta är nöjda med det stöd och omvårdnad de får. Tack till er alla som jobbar inom vård och omsorg för ert arbete. Vi vill stärka kompentensen hos dem som arbetar i denna viktiga sektor. Vi lägger därför ett uppdrag för att kartlägga hur utbildningsnivån ser ut för personalen inom vård och omsorgsverksamheten samt vilka insatser som gjorts för att höja utbildningsnivån. Vi vill också ha en kartläggning hur utförarana jobbar med kompetensutveckling kring demens.

Utan en utbildad och engagerad personal med rimliga arbetsvillkor blir det svårt att ge en högkvalitativ vård och omsorg. Vi kan och vill byta inriktning från besparingar och minuthets till att ge mer tid för omsorg.

Avslutningsvis yrkar jag bifall till Socialdemokraternas förslag till budget."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar