tisdag 26 juni 2018

(S) lovar en varmvattenbassäng i Sollentuna!


2015 försvann varmvattenbassängen vid Sollentuna Sjukhus i samband med att renoveringen av sjukhuset inleddes. Varmvattenbassängen saknas av många Sollentunabor som använde den för rehabilitering eller för vattengymnastik. Nu är sjukhuset snart färdigrenoverat finns inte längre varmvattenbassängen med i planerna.

Inför höstens val lovar Socialdemokraterna i Sollentuna tillsammans med våra partikamrater i landstinget i ett handslag att bygga en ny varmvattenbassäng i eller i närheten av det nya sjukhuset. Det är ett handslag som visar att om det blir nya majoriteter i landsting och kommun kommer det ska investeringar i Sollentunabornas vardagsliv. Vi har drivit frågan länge och har målmedvetet arbetat med frågan även mot vårt eget parti på regional nivå och i den socialdemokratiska landstingsgruppen genom de (S)-märkta ledamöterna i landstinget från Sollentuna. Det är så vi får resultat.

Den nuvarande moderatledda majoriteteten säger att det inte finns pengar till att bygga en ny bassäng och säger att det inte finns plats för en bassäng i sjukhuset och så nöjer de sig med det. Sollentunabor hänvisas till andra bassänger i andra kommuner.

I förra valrörelsen drev inte dåvarande Folkpartiet frågan om att rädda varmvattenbassängen. I den moderatledda majoritetens politiska plattform för den innevarande mandatperioden står så här: ”Vi arbetar för att landstinget ska bevara bassängen och om det inte är möjligt arbeta för att landstinget anlägger en ny varmvattenbassäng i ett centralt läge i kommunen.” Sedan blev det tyst i en kommentar i Vi i Sollentuna visar inte det liberala kommunalrådet inget engagemang i frågan utan kallar det Socialdemokratiska förslaget för ”desperat”.

Några veckor efter att Vi Sollentuna skrev om det Socialdemokratiska vallöftet var kristdemokraternas kommunalråd ute i samma tidning och lovade en varmvattenbassäng på kommunens bekostnad vid simhallen. Genom det visar han att han inte har tilltro till sin egen partikamrat som är ansvarig landstingsråd. Han blandar också in behovet av mer ”simyta” i kommunen.  Kristdemokraterna säger att frågan är prioriterad, men medger att det inte finns några pengar avsatta för frågan i kommunens budget.

KD:s inhopp i frågan rör mest till begreppen. Varmvattenbassänger för rehabilitering är ett ansvar för landstinget och ska därmed huvudsakligen vara ett ansvar för landstinget att finansiera. KD:s kommunalråd har rätt i att Sollentuna kommun behöver mer ”simyta”. Varmvattenbassängen är inte en lösning på det problemet utan det löses via att bygga minst en simbassäng till i kommunen antingen intill den nuvarande eller på annan plats i kommunen. Det är vanligtvis ett kommunalt ansvar att ordna detta.  Frågan har diskuterats länge och KD:s kommunalråd har varit ordförande för kultur- och fritidsnämnden i åtta år utan att nå en lösning på den frågan.

Den här frågan visas tydligt att två moderatledda majoriter, i kommun och landsting, med huvudsakligen samma partier ingående i styret inte kan prata med varandra och komma fram till lösningar för Sollentunabornas bästa.

Den moderatledda majoriteten ser bara hinder och säger att det varken finns pengar till eller plats för en varmvattenbassäng.  Vi Socialdemokrater visar däremot med vårt handslag att vi ser möjligheter. Vid maktskifte både i kommun och landsting blir det en ny varmvattenbassäng i Sollentuna och mer ”simyta”.  Varmvattenbassängen kostar i jämförelse lite pengar i en landstingsbudget och det är patienternas behov som måste styra.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar