onsdag 27 juni 2018

I Sollentuna kan du ansöka om mer hjälp och få dina hemtjänstimmar neddragna!



På Sollentuna kommuns hemsida definieras hemtjänst så här: ” Det är viktigt att känna sig trygg i sitt eget hem. Om du på grund av ålder, sjukdom eller funktionsnedsättning har svårt att klara de vardagliga sysslorna på egen hand kan du få hjälp och stöd i hemmet av hemtjänsten. Målet med hemtjänsten är att underlätta för dig att leva ett självständigt liv och att göra det möjligt för dig att bo kvar hemma.” 

Under 2016 reviderade vård- och omsorgsnämnden riktlinjerna för biståndsbedömning i hemtjänsten. I samband med det förändrades tiderna för besök hos de äldre. Vissa 60-minutersbesök har dragits ner till 30 minuter och de tidigare 30 minuter långa besöken är nu runt tio minuter långa. I årsredovisningen för 2017 anges att cirka 37 000 timmar har sparats in. Syftet med förändringarna var att få vård- och omsorgsnämndens budget i balans, efter flera år av underskott.

I senaste numret av Vi i Sollentuna finns det ett skakande reportage omen kvinna, Berit, som visar hur majoritetens sparpaket slår i verkligheten. Berit som är 85 år lider av Vaskulär parkinsonism är en sjukdom som gradvis försämras. I artikeln berättar Berit att hon hösten 2016 ansökte om att få flytta till ett boende som är specialiserade på parkinson-sjukdomar. I samband med det fick hon besked att biståndshandläggaren också skulle se över hennes hemtjänsttimmar. Det här var några månader efter att riktlinjerna reviderades och innebar ett dubbelt dråpslag för Berit. Hon fick avslag på ansökan om plats på profilboendet, men samtidigt drogs hennes hemstjänsttimmar ner. För Berit innebar det att tre och en halv timme per vecka för social och fysisk aktivitet sänktes till två timmar, tiden för inköp sänktes från en timme till en halvtimme och städningen sänktes med en timme. Hon sökte om mer hjälp, men fick i praktiken mindre.

I artikeln beskrivs Berits livsvillkor så här: “Det värsta är isoleringen, menar Berit. Eftersom hon är rullstolsburen är hon helt beroende av hjälp för att ta sig ut. De två timmarna för social och fysisk aktivitet räcker inte till mycket när hon väl fått hjälp att klä på sig och blivit flyttad till en annan rullstol.” …Jag tycker att det är förfärligt att inte komma ut, särskilt nu på sommaren. Jag har inte sett en enda blommande gullviva i år. Är det fint väder så drar jag ner persiennerna och tittar på SVT Play. Då tycker jag faktiskt synd om mig.”

Sedan vård- och omsorgsnämnden började genomföra sina sparpaket har vidtagna åtgärder medfört en besparing på 22 mkr och dessa beräknas från 2018 ge en helårseffekt på 45-50 mkr. I årsredovisningen står: ”Åtgärdsplanen har således haft en tydligt kostnadsdämpande effekt”. Det här med att få ”budget i balans ” är ingen kameral insats, utan det påverkar livsvillkoren för Sollentunabor. Det visar exemplet med Berit. En uppenbart sjuk människa får mindre stöd av samhället, när de önskar mer.

Den moderatledda majoriteten är snarare stolta över att de genomfört sparpaket för att minska kostnaderna än att de ser problemet med att Sollentunabor får kortare hemtjänsttid beviljad för att klara av sitt vardagliga liv.

Vi Socialdemokrater vill förbättra äldreomsorgen i Sollentuna. Det måste bli slut på sparpolitik och minuthets. De äldres behov ska styra. På kort sikt behöver ersättningen till hemtjänstutförarna höjas och riktlinjerna för tidsinsatser hemtjänsten bli generösare. På längre sikt krävs större förändringar i styrsystemen för öka äldres valfrihet och garantera att skattemedel går till omsorgsverksamhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar