torsdag 21 juni 2018

Äntligen förslag om att reformera friskolesystemet!


Det har gått 25 år sedan friskolereformen började förändra svensk skola från grunden. Jag valdes in i den kommunala nämnd i Sollentuna som ansvarsar för främst förskole- och grundskoleverksamhet efter valet 1998. Då hade Sollentunas skolväsende förändrats och systemen med skolpeng redan införts. En del av det som vi debatterade då är fortfarande aktuellt och det är fortfarande i grunden samma frågor runt insyn och tillsyn samt fördelning av pengar känns fortfarande igen.  Det är i dag 2018 lika känsligt att kritisera friskolereformerna som det var 1998.

Den 15 juni fattade Skolinspektionen beslut om att återkalla godkännande för den fristående gymnasieskolan ”Thorén innovation School Stockholm” efter en tillsyn. Skolan hade under senaste läsåret 283 elever, varav en handfull från Sollentuna. Beslutet om att stänga skolan har tagits under en omfattande process där Skolinspektionen utövat tillsyn av skolan. Thorengruppen räknas som en av de större friskolekoncernerna och har skolor över stora delar av landet. På den skola som nu fått tillståndet återkallat har inte Skolinspektionens förläggande inte följts och missförhållandena är så allvarliga att de är skäl för ett återkallande av tillståndet.

I beslutet anges grunderna för stängningen i att de inte följer skollagern och att bristerna ligger främst i att:
-          Eleverna fortfarande inte ges ett aktivt lärarstöd
-          Eleverna fortfarande inte ges inflytande över sin undervisning
-          Eleverna fortfarande inte tillförsäkras en skolmiljö som präglas av studiero
-          Huvudmannen har fortfarande inte säkerställt att eleverna får sin garanterade undervisningstid

Skolinspektionen konstaterar i sitt beslut att Huvudmannen brister framförallt i sin förmåga att ta ansvar för verksamheten”.  Beslutet grundar sig på ett noggrant arbete under en längre tid där skolan haft lång tid att förbättra bristerna utan att lyckas göra det på tillfredsställande sätt. Skolinspektion konstaterar till slut att de nått vägs ände:
”De brister som kvarstår innebär allvarliga missförhållanden i verksamheten. Sammantaget bedömer Skolinspektionen att huvudmannen saknar förmåga att säkerställa att eleverna får sin rätt till en god utbildning tillgodosedd och det finns skäl att anta att missförhållandena även fortsättningsvis kommer att kvarstå. Av samma skäl bedömer Skolinspektionen att ett nytt vitesföreläggande inte kommer att leda till att bristerna avhjälps”

Det är i dag en omfattande process att stänga en skola på grund av dålig kvalitet. Det är staten, genom skolinspektionen, som har det yttersta tillsynsansvaret för fristående skolor. För att de ens ska starta en tillsynsutredning krävs vanligen anmälningar och ska de gå så längt som att dra in tillstånd är situationen ytterst allvarlig. ”Thoren innovation School Stockholm” är ett exempel på hur det kan gå till i det nuvarande svenska friskolesystemet.

Fristående skolor är i grunden finansierade av skattemedel, men i nuläget omfattas inte friskolor av offentlighetsprincipen och medborgarna har därmed inte samma insyn som i kommunala skolor. För mig är det självklart att även fristående skolor ska omfattas av offentlighetsprincipen, och de som arbetar i fristående skolor bör omfattas av meddelarskydd. Det är bra att regeringen tillsätter en utredning för att öka insynen i skattefinansierade friskolor.

Dagen efter stängningen av ”Thorén innovation school Stockholm” presenterade Socialdemokraterna ett vallöfte om att stoppa vinstjakten i skolan. De innehåller bl a stopp för nya vinstdrivna skolor, gemensam antagning till alla skolor och en ny skolpeng som fördelar resurser efter behov.

När jag läser förslaget känns det bra. Äntligen vågar Socialdemokratin gå till val på att normalisera svensk skolväsende. I dag har vi olika regler oavsett om det är kommunen eller en fristående huvudman. Med det här förslaget går vi mer mot likvärdiga villkor. Det är också bra att förslaget innehåller förändringar i skolpengssystemet så att resurserna fördelas mer efter behov.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar