söndag 17 juni 2018

Edsbergs Sportfält kommer finnas kvar!

På kommunfullmäktige den 14 juni var jag uppe i debatten om ny detaljplan för Södra Väsjön och del av Edsbergs sportfält och gav min syn på Edsbergs Sportfälts historia och framtida utveckling.



"Jag har under hela mitt liv aldrig bott längre än några få hundra meter från Edsbergs sportfält. Jag är den av kommunfullmäktiges ledamöter som bor närmast Sportfältet.

Jag har genom året tillbringat mycket tid på Sportfältet. Spelat fotboll och ishockey, åkt skridskor och skidor. Startat och gått i mål i Rösjöloppet. Promenerat över, haft picknic. Haft otaliga friluftsdagar. Testat på tennis och baseboll. Sprungit 60 meter och hoppat längd. Haft det som samlingpunkt för orientering, skogsmulle och en hel del annat.


Edsbergs sportfält skapades när Edsberg byggdes ut för i dag över 50 år sedan. Edsberg och Sollentuna ser inte längre ut som det gör då. Det är andra förutsättningar och behov. Det gör att Sportfältet förändras för att möta en annan tid.

När vi blir fler och fler Sollentunabor och en betydande del av folkökningen sker i Edsbergsområdet genom förtätning i Edsberg och utbyggnaden vid Väsjön är det fullt naturligt att Sportfältet förändras från lätt tuktad natur till mer av en anlagd park i en sammanhållen stadsdel. Sportfältet kommer att fortsätta vara en grön oas på väg till Rösjöskogen, även om det blir på ett annat sätt.

Det finns ett uttryck som passar in här. Var sak har sin tid. Det är så det är. Genom åren har jag sett hur användningen förändrats för Sportfältet. Idrottsanläggningar har kommit och gått eller flyttats på. Användandet har förändrats över tid.

Det har inte funnits någon plan för hur Sportfältet ska användas. Över tid har det pratats om utveckling, om bättre standard och nya anläggningar. Utan att det blivit så mycket av det. En del verksamhet har hamnat där för att det fanns plats över. Det var lätt för kommunen att flytta dit det för på Sportfältet fanns det plats. Så var det när  Vägverket skulle bygga ersättningsplan för Tunbergsskolans fotbollsplan, så var det när fritidsgården Ringen skulle rivas och Kraftsportklubben behövde nya lokaler och så var det när kastplanen försvann på Sollentunavallen när friidrottshallen byggdes. Sportfältet blev lösningen.

Det väsentliga för oss är att de Sportfältet kommer att vara en levande idrottsplats och att de aktiviteter som finns i dag finns kvar även om de kanske flyttar på sig. Det kommer ytterligare två detaljplaner till senare som berör den delen av Sportfältet.  Sportfältet blir då en idrottsplats med en tanke bakom och en plan för.

Det har gått lång tid sedan planläggningen började. 15 år ungefär. Sportfältets framtid har varit en valfråga i tre valrörelser. Det har varit många utredningar och ännu fler diskussioner och samtal kring har genomförts. Steg för steg har tankar och planer utvecklats och förändrats. Det är inte mycket i det förslag som idag ligger på bordet för beslut som ser ut som det gjorde 2006. Förslaget har mejslats fram i dialog från inte minst 2011 till nu. Det har över tid blivit ett mycket bättre förslag. Ett förslag som kombinerar bostäder och stora gröna ytor. Precis som bebyggelsestrukturen alltid varit i Edsberg.

Det här en detaljplan som det står i beslutsunderlaget ”möjliggör för en ny sammanhängande bebyggelsestruktur som förbinder Väsjön och Edsberg med rumsliga element av kvarter, torg, gator och parker.”

Vi bygger för en ny tid och Sollentuna förändras hela tiden.

Avslutningsvis yrkar jag bifall till kommunstyrelsens förslag."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar