måndag 25 juni 2018

Moderaterna vill inte ta ansvar för besparingar och minuthets i hemtjänsten som de själva varit med och skapat!


När kommunfullmäktige i Sollentuna debatterar hemtjänst så märks det snabbt att det är en känslig fråga för den moderatledda majoriteten. Det märktes inte minst under budgetdebatten den 14 juni. Den moderatledda majoritetens företrädare är inte bekväma med att få frågor om hemtjänsten. Den moderata ordföranden i kommunstyrelsen ville inte ens svara på frågor om effekterna utan hänvisade vidare till det liberala kommunalrådet, tillika ordförande i vård- och omsorgsnämnden. Kommunstyrelsens ordförande ville därmed inte ta ansvar utåt för den politik som hans majoritet fört om hemtjänsten som medfört stora besparingar och minuthets för äldre och personal. Det är anmärkningsvärt att moderaterna inte vill ta ansvar i debatten för den politik som den politiska majoritet, som de är  det klart största parti i, genomfört.

Under de senaste åren har vård- och omsorgsnämnden i Sollentuna genomfört stora besparingar i verksamheten. Något som den moderatledda majoriteten oftast liknade närmast vid tekniska justeringar som inte påverkar de äldre nämnvärt. Nu har såväl den kommunala hemtjänsten och privata utförare har svårt att få ekonomin att gå ihop. Varningsklockorna börjar slå allt kraftigare om att besparingarna börjar leda till försämringar för utförare och därmed också för de Sollentunabor som nyttjar hemtjänst.2016 fattade vård- och omsorgsnämnden beslut förändrade riktlinjer i hemtjänsten. De förändrade riktlinjerna har medfört t ex att tider för inköp, tvätt, disk, matlagning minskats. Det samma gäller tillsyn på kvällar, nätter och morgnar. I årsredovisningen för 2017 kan vi se att det totala antalet ersatta hemtjänsttimmar har minskat med drygt 37 400 timmar jämfört med helår 2016.

När jag debatterade detta med vård- och omsorgsnämndens ordförande på budgetfullmäktige försökte hon blanda bort korten genom att hänvisa till att minsann vissa hemtjänstbolag lägger ihop flera insatser vid samma besök och så vidare.

En privat hemtjänstutförare, Akedo omsorg, som är verksam endast i Sollentuna vädjade i ett brev till vård- och omsorgsnämnden tidigare i vår om en höjning av hemtjänstersättningen. Företaget skriver att ersättningen måste höjas rejält, annars kan de tvingas de lägga ner. En av anledningarna är att kommunen har förkortat tiden hos kunderna kraftigt. Det tar nu längre tid att ta sig till och från kunden, leta parkering och allt annat som hör till besöken – än själva besökets tid, skriver Akedo omsorg i brevet. Merparten av deras besök/insatser har en beviljad tid på 10-20 minuter per insats. Det gör att de anställda får tillbringa mer tid i bilarna och att kostnaderna överstiger intäkterna för dessa korta insatser. Utförarna får alltså mindre i ersättning än vad kostnaderna är för dem.

Samtidigt ser det kommunala vård- och omsorgsbolaget AB Solom över hur de ska kunna spara in ekonomiskt. Ett förslag som varit uppe för diskussion i styrelsen är att sluta erbjuda hemtjänst i vissa kommundelar.

I maj intervjuades SPF Grindslantens två representantar i kommunala pensionärsrådet KG Holmgren och Olle Sandberg i “Vi i Sollentuna om Akedos brev.

K-G Holmgren sa: “Det här tyder på ett större problem som riskerar att växa sig större. I slutändan kommer det att påverka de äldre och valfriheten. Om kommunens egna bolag inte har råd att finnas i alla kommundelar, vilken annan aktör ska då kunna få det att gå runt?” … “Personalen har empati med de äldre. Så de stannar kvar tills de är färdiga med jobbet, och jobbar därmed gratis. Hur törs man äventyra de äldres livskvalitet på det här viset?”

Olle Sandberg sa: “Nöjdheten är fortfarande hög eftersom de äldre uppskattar personalen. Men på sikt kommer de äldre att märka av situationen mer, och då kommer nöjdheten att minska. Och vi tror det tyvärr att det här gäller flera företag, som tiger och lider”.

Den bild som Akedo Omsorg och AB Solom målar upp är mycket allvarlig och oroväckande. Den visar på ett tydligt sätt hur den moderatledda majoritetens besparingsprogram drabbar såväl brukare som utförare. Genom allt kortare besök skapas stress och möjlighet till en bra omsorg försämras. Denna utveckling behöver brytas.

De korta tiderna skapar en minuthets och en stressad arbetsmiljö. Det förekommer också att personalen endast får lön för den tid de är hos en brukare. Vi ger därför ett uppdrag om att utreda riktlinjerna för att skapa en mer hållbar ekonomisk situation för att bedriva hemtjänst i Sollentuna och ta bort minuthetsen.

I vårt Socialdemokratiska budgetalternativ vänder vi utvecklingen inom hemtjänsten. Vi avsätter 8 mkr för mer tid i hemtjänsten. Nu får det vara slut på besparingar och minuthetsen för såväl de äldre som för de som jobbar i hemtjänsten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar