söndag 29 april 2018

Nytt förslag om konstgräsplaner minskar spridningen av microplaster med 90 procent!


Under senare år har microplaster uppmärksammats och i det sammanhanget även spridningen av microplaster från konstgräsplaner. Sollentuna kommun har ett behov av att byta ut konsgräsmattorna på Norrvikens IP, Edsbergs Sportfält och på Helenelunds IP. Dessa planer har tjänat ut efter att ha varit i drift över 10 år. I juni 2017 gav trafik- och fastighetsnämnden i uppdrag att utreda hur spridningen av microplaster i dagvattnet kan minimeras vid våra konstgräsplaner.

Uppdraget återrapporterades sedan på nämndens sammanträde den först i oktober och sedan efter en förnyad studie förelades ärendet för beslut den 26 april 2016. I det förslag som antogs av nämnden beräknas spridningen av microplaster minska med 90% mot idag genom åtgärder nära källan. Dessa förslag är:

·         Spridning från mattan minimeras genom information (skyltar) till användare och etablering av borststationer
·         Spridning till öppna brunnar minimeras genom att skyddsbarriärer (filter, förtäckning) sätts in och förhindrar att material som sprids från mattan faller ner eller rinner ner i brunnarna
·         Spridning från snöhantering förhindras genom en kontrollerad plats för snö som är täckt med konstgräs med sand där smältvatten får infiltrerar genom mattan
·         Spridning via maskiner förhindras genom att de rengörs innan de ska lämna anläggningen
·         Spridning förhindras dessutom genom anläggande av en stoppbräda kring anläggningen


Det ska tilläggas att om det ska uppnås en 90% minskning av spridningen av microplaster förutsätter det att fotbollsspelare borstar av sig enligt anvisningarna och planskötare hanterar rengör maskiner och lägger snömassor där de ska. Det är den svaga länken i förslaget.

Trafik- och fastighetsnämnden har nu skickat frågan tillbaka till kultur- och fritidsnämnden för en beställning. Den beräknade kostanden enligt det nya förslaget är 15, 5 mkr för samtliga tre anläggningar. Det är en miljon dyrare än det ursprungliga förslaget utan någon form av rening för ett år sedan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar