fredag 20 april 2018

Avslag för allemansrättens stig!


På kommunfullmäktiges sammanträde den 19 april behandlades den motion om skapandet av en allemansrättens stig i någon av kommunens fyra natureservat. Syftet är att skapa en attraktion som lockar förskolor, skolor och familjer till naturen och därigenom öka kunskapen om allemansrätten. Motionen avslogs utan att något annat parti ens ville delta i debatten. Vad säger det om intresset för naturen?

I debatten sa jag ungefär följande:

"Allemansrätten är något som Sverige ska vara stolta över. Tack vare allemansrätten har alla tillgång till naturen.  Tillsammans är det vårt gemensamma ansvar att använda denna gamla sedvana med omtanke. Allemansrätten innebär att den som rör sig i skog och mark är skyldig att ta hänsyn till sin omgivning. Till växt- och djurliv lika väl som till markägare och andra människor i närheten.

I Sollentuna kommun finns det fyra naturreservat, Östra Järvafältet, Rösjöskogen, Törnskogen och Tegelhagsskogen. De är uppskattade av många Sollentunabor. Vi vill fortsätta utveckla naturreservaten och önskar att fler Sollentunabor hittar till dem.

I motionen föreslår vi att det skapas en allemansrättens stig i någon av Sollentunas naturreservat. Vårt syfte med motionen är såväl att berika Sollentunas barnkultur genom att skapa en ny attraktion och med hjälp av den lära våra barn om vikten att värna miljön samt att på ett lustfyllt sätt lära barnen mer om sina rättigheter och skyldigheter i naturen som omger dem.

I dag finns bl a en allemansrättens stig i Tyresta naturreservat söder om Stockholm. Den kallas ”allemansråttans stig” och invigdes i februari 2017. Den är 700 meter lång och har skapats tillsammans med ”Håll Sverige Rent”.

En allemansrättens stig kan bli ett populärt besöksmål för barnfamiljer och förskolor i och runt omkring Sollentuna, och en aktivitet som bidrar till hälsa och rörelse. Den kan med fördel planeras tillsammans med organisationen ”Håll Sverige Rent.” Organisationen har länge arbetet med miljöfrågor och samarbetar idag många förskolor bland annat genom "skräpplockardagar". 

I remissvaret från trafik- och fastighetsnämnden trycks på att Naturvårdsverket har tagit fram ett antal foldrar och filmer om allemansrätten. I tjänsteutlåtandet beskriver också kontoret vilka insatser om planeras under 2018 i form av t ex handledning för diskussioner i förskolor och skolor, anslag på anslagstavlor och länkar på kommunens hemsida. Därtill ska naturligtvis Naturskolans arbete läggas.

Vi ser naturligtvis positivt på att Sollentuna kommun arbetat med att sprida allemansrätten under lång tid och att det arbetet ytterligare ska utvecklas. Anläggande av en allemansrättens stig i någon av våra fyra naturreservat skulle kunna bli ytterligare en insats för att ytterligare sprida allemansrätten till ännu fler Sollentunabor.

En allemansrättens stig kan användas som en attraktion som ytterligare kan locka t ex förskolor och skolor att besöka våra naturreservat och lära fler att uppskatta att vara ute i naturen. Inte sällan kan paketeringen av det vardagliga som alltid funnits där som en attraktion som kan locka dit fler. Så kan det vara med allemansrätten och anläggande av en allemansrättens stig.

Avslutningsvis yrkar jag bifall till motionen."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar