lördag 28 april 2018

När droppen ur holkar stenen! Äntligen omdisponeringar av kommunens investeringsbudget!


I rollen som förtroendevald får du ofta ”grotta ner” dig i frågor som få andra engagerar sig i. En fråga som engagerat mig under de sista 7-8 åren rör trafik- och fastighetsnämndens investeringsbudget för främst fastigheter. Det grundläggande problemet är att investeringsbudgeten inte använts fullt ut. Det är ett problem som varit genomgående sedan trafik- och fastighetsnämnden skapades 2011. Den moderatledda majoriteten har också konsekvent motsatt sig omdisponering av investeringsbudgeten under löpande budgetår. Kommunens investeringstakt kommer att öka de kommande åren. Kraven ökar. Då är det viktigt att kommunen blir ännu effektivare på att verkställa fattade beslut och använda avsatta medel. Styrningen måste bli ännu bättre. 

Fram 2015 såg utvecklingen att gå åt rätt håll, vad gällande hur stor andel som användes. Utvecklingen hade gått från att runt 20% användes 2012 till att runt 85% användes 2015. Under 2016 gick utvecklingen tillbaka och under 60% användes av budgeten och i år är det alltså 49%.


Använd andel av investeringsbudgeten
 i %
2012

19%
2013
57%
2014
80%
2015
86%
2016
58%
2017
49%













Det är naturligtvis inte bra att budgetmedlen inte används till att genomföra investeringsbeslut. Jag och andra Socialdemokrater har tagit upp det här i många år både i fullmäktige och i trafik- och fastighetsnämnden och i år har vi fått en riktigt gedigen genomgång om varför investeringspengarna användes.. Skälen är inte sällan att projekten försenats av olika skäl. Upphandlingar har tagit längre tid, projekt har överklagats, projekt har av olika skäl skjutits till nästa år osv

I debatten om årsredovisningen för 2017 häromveckan sa jag så här: ”Processerna kring inte minst fastighetsinvesteringar fungerar bättre än vad de gjorde för några år sedan. Jag tror att mycket av svaret finns att finna i hur processen ser ut. I dag lämnas underlagen till budgeten runt årsskiftet ett år innan budgeten ska börja gälla. Budgeten fastställs ett halvår innan den ska börja gälla. Det gör att det i praktiken går två mellan underlagen till budgeten tas fram tills budgetåret tar slut. Det är inte konstigt att kan bli stopp på vägen så som TFK redovisat.”

Nu har det dock hänt saker som fått utvecklingen att gå åt rätt håll. På trafik- och fastighetsnämndens sammanträde den 26 april 2018 beslutades om omdisponering på 49,6 mkr av investeringsramen för 2018. Skälet till omdisponeringen anges så här: ”Investeringsramen avseende investeringar i verksamhetsfastigheter och anläggningar gällande år 2018 bereds ett år innan budgeten träder i kraft. I detta fall av 2017. Projekt som omdisponeras avser är fleråriga projekt som är svåra att bedöma status på avseende nästkommande år i samband med budgetbeslutet med anledning av ändrade förutsättningar under budgetåret. Omdisponeringen under året 2018 är möjligt för nämnden att göra då det finns projekt som av olika anledningar inte kommer fortlöpa enligt budgetbeslutet”.

Äntligen. Det tog 6-7 år, men nu blir det alltså omdisponering under budgetårets gång. Genom det ökar chansen att investerings takten ökar och Sollentunaborna drar nytta av det genom att deras nya förskola, konstgräsplan eller LSS-boende renoveras tidigare osv.

Återigen ett exempel på att vattendroppen urholkar stenen…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar