lördag 28 april 2018

Skrämmande vittnesmål om hemtjänsten i Sollentuna!

”I dag är jag orolig för att vår ekonomi inte går inte ihop längre och att vi hela tiden går back. Om kommunen inte håller vår ersättning rejält så kommer vi som företag snart att gå under. Tidigare åren frågade både äldrerådet och en del politiker i Sollentuna mig om vi Akedo klarar oss ekonomiskt eller om pengarna räcker så har jag år efter år sagt ja, det räcker och det går bra. Men nu för första gången säger jag att vår ekonomi går back och ersättningen räcker inte till, vi har kämpat i månader nu för att kunna reda ut vår problematik ekonomiskt men tyvärr är problemet större än man tror”.

Så inleds ett brev till Sollentuna kommuns vård- och omsorgsnämnd från en av de större utförarna av hemtjänst i kommunen Akedo Omsorg skickat den 11 april 2018.

I det tre sidiga brevet beskriver Akedo omsorg sitt sitt ekonomiska läge. I min sammanfattning ser det ut så här:

- De är oroliga för att ekonomin inte går ihop och de går back hela tiden. Om inte kommunen höjer ersättningen rejält kommer företaget snart gå under
- Det största problemet är att de får kortare besök hos kunderna nu för tiden, det ta mer tid att ta sig till kunden än tiden som de ska utföra hos kunden.
- När VON bytte riktlinjer (2016) blev de oroliga men trodde då bara att vinsten skulle minskas en del. Nu säger de att det inte handlar om vinstens storlek utan snarare om de kan betala ut personalens löner.
- De upplever en verklighet där vartefter de gamla uppdragen med flera timmar och längre insatser går ut ändrar biståndshandläggarna på beslut hos kunder för att medvetet spara in de miljoner VON behöver spara in
- Majoriteteten av deras besök/insatser har en beviljad tid på 10-20 minuter per insats. Generellt får de en ersättning för ett 10 minuters besök 66,5 kr. Personalkostnaden för 30 minuter, d v s besöket samt restid är 117 kr för bolaget.
- Personalen tillbringar allt mer tid i bilarna, det administrativa arbetet ökar bl a för att kommunen vill ha mer information,

LOV, lagen om valfrihetssystem, infördes inom hemtjänsten i Sollentuna från 2008. Under de flesta år sedan dess har ersättningsnivån till utförarna kritiserats av utförare. Inte minst av den kommunala utföraren, Solom. Flera av de större bolagen, med kollektivavtal, som t ex HSB Omsorg har lämnat kommunen under årens lopp. Inför 2018 räknades inte hemtjänstersättningen upp överhuvudtaget. Den bild som bolaget (Akedo) målar upp är mycket allvarlig och oroväckande. Den visar på ett tydligt sätt hur den moderatledda majoritetens kostnadsdämpande åtgärder drabbar såväl brukare som utförare.

Sedan vård- och omsorgsnämnden började genomföra sina sparpaket har vidtagna åtgärder medfört en besparing på 22 mkr och dessa beräknas från 2018 ge en helårseffekt på 45-50 mkr. I årsredovisningen står: ”Åtgärdsplanen har således haft en tydligt kostnadsdämpande effekt”. Det här med att få ”budget i balans ” är ingen kameral insats, utan det påverkar livsvillkoren för Sollentunabor. 

I årsredovisningen kan vi se att det totala antalet ersatta hemtjänsttimmar har minskat med drygt 37 400 timmar jämfört med helår 2016, det motsvarar en kostnadsminskning med cirka 14,8 miljoner kronor. Detta är ett exempel på hur effekterna blir för Sollentunabor av det som nämnden själva kallar ”intensiva arbete för att nå budget i balans”.

2016 fattade vård- och omsorgsnämnden beslut förändrade riktlinjer i hemtjänsten. De förändrade riktlinjerna har medfört t ex att tider för inköp, tvätt, disk, matlagning minskats. Det samma gäller tillsyn på kvällar, nätter och morgnar.

Genom allt kortare besök skapas stress och möjlighet till en bra omsorg försämras. Bolaget vittnar i brevet om att det största problemet är att de får kortare besök hos kunderna nu för tiden, det ta mer tid att ta sig till kunden än tiden som de ska utföra hos kunden. Majoriteteten av deras besök/insatser har en beviljad tid på 10-20 minuter per insats. Det gör att de anställda får tillbringa mer tid i bilarna och att kostnaderna överstiger intäkterna för dessa korta insatser.

I den här frågan har den moderatledda majoriteten konsekvent mantrat ”Individuell prövning avgör insats”. Det är ju bra att kommunen gör en individuell bedömning, för annars skulle man bryta mot lagen. Enligt Socialtjänstlagen ska alltid individuell bedömning ske. Det som är mer intressant är vad man kan bedömas till.

Det är uppenbart att den nuvarande ersättningen inte är tillräcklig och att riktlinjerna för tid inte är fullt ut verklighetsanpassade. Den bild som Akedo målar upp är mycket allvarlig och oroväckande. Den visar på ett tydligt sätt hur den moderatledda majoritetens besparingsprogram drabbar såväl brukare som utförare. Genom allt kortare besök skapas stress och möjlighet till en bra omsorg försämras. Denna utveckling behöver brytas.

Vi Socialdemokrater vill byta riktning och vi har förslag på hur det ska gå till. På kort sikt behöver ersättningen till hemtjänstutförarna höjas och riktlinjerna för tidsinsatser hemtjänsten bli generösare. På längre sikt krävs större förändringar i styrsystemen för öka äldres valfrihet och garantera att skattemedel går till omsorgsverksamhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar