onsdag 18 april 2018

Hur ställer sig majoriteten till remissen som medför försämrad busstrafik till bl a Edsberg?


Nyligen presenterade Stockholms läns landstings trafikförvaltning ett förslag till förändrade linjesträckningar för busstrafiken. Förslaget är nu ute på remiss till bl a länets kommuner.  Vissa av förslagen i remissen förslag skulle på ett påtagligt sätt försämra vardagen för många Sollentunabor, inte minst i Edsberg. Med anledning av detta har jag ställt en enkel fråga till kommunstyrelsens ordförande om kommunens inställning till remissvaret. Frågan kommer förhoppningsvis besvaras på kommunfullmäktige den 19 april 2018.

Edsberg är en kommundel som inte ligger vid någon spårbunden trafik och därmed är beroende av busstrafik för att få till en fungerande pendling. Under de kommande åren kommer Edsbergs befolkning att öka genom att fler bostäder byggs, såväl i nuvarande Edsberg och i det kommande Väsjöområdet. Behovet av en kapacitetsstark busstrafik kommer att därmed att öka. Remissens förslag leder till en försämrad busstrafik när Edsbergsborna blir fler.


I förslaget föreslås att linje 607 kortas av till att transportera sträckan Sollentuna station till Danderyds sjukhus. Det gör att alla som vill åka till eller från hållplatser söder om Sollentuna station tvingas byta buss. Ett exempel på det är att t ex en skolklass från Helenelund som ska åka till Sollentunavallen eller simhallen måste byta buss vid Sollentuna Station.

Förslaget innebär också att direktbussen 526 försvinner. Den går i dag mellan Edsberg och Norra Bantorget. Direktbussen har i årtionden underlättat för Edsbergbor att åka direkt till och från Stockholms innerstad i rusningstrafik. Genom detta kommer antalet resenärer på redan överfulla pendel- och tunnelbanetåg öka.

Den fråga jag ställer är följande:

·         Kommer Sollentuna kommun, i det kommande remissvaret, motsätta sig förslagen som försämrar busstrafiken för bl a Edsbergsborna?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar