söndag 29 april 2018

Ett pressat läge i Sollentunas förskolor!


Varje dag gick mina kollegor hem och grät för att sedan somna på soffan av utmattning. Två pedagoger på 21 barn. Jag gick tillslut till läkaren för att bli sjukskriven”. Så berättar en anställd i en av Sollentunas förskolor.

Förskollärare och barnskötare från Sollentuna vittnar om ett pressat läge i förskolorna. För stora barngrupper och dåliga förutsättningar för planering utgör en stressig arbetsmiljö. I ”Vi i Sollentuna” den 24 mars 2018 säger min partikamrat barnskötaren Mette Hildingsson följande: ”Det här upproret är väldigt välbehövligt. Jag tror inte att gemene man förstår hur det är”.

De nationella riktlinjerna för barngruppernas storlek anger att riktmärket är sex till tolv barn för 1-3 åringar. För barn mellan fyra och fem år riktmärket nio till femton barn. Barngruppernas storlek i Sollentuna är större än så enligt Skolverkets statistik.


Totalt
Kommunal regi
Enskild regi
Antal barn per småbarnsavdelning
14,0
16,5
13,9
Antal barn per avdelning 4-5 år
16,8
18,4
15,2
Personaltäthet, antal barn per årsarbetare
5,7
5,9
5,6
Personaltäthet, antal barn per årsarbetare med förskolelärarexamen
18,9
18,9
18,8

Inom kort ska riksdagen besluta om en ny läroplan för förskolan med ett nytt stycke om digitalisering. För varje ny läroplan som kommer får förskollärarna och barnskötarna allt mera att göra och ansvara för, men deras förutsättningar att utförs uppdraget ökar inte i samma takt. Istället blir barngrupperna större och personaltätheten lägre.

Under 2016 antog barn- och ungdomsnämnden fattat beslut om att införa tre specifika mål för förskolan:
1.      Trygghet – alla barn ska känna sig trygga i förskolan
2.      Socialt samspel – Sollentunas förskolor ska stimulera och utmana varje barns utveckling där omtanke, hänsynstagande och samspel bildar en helhet
3.      Hög pedagogisk kvalité – Förskolebarnen ska vara en del av en undervisande förskola där lekarna och aktiviteternas syfte är ett kontinuerligt lärande och förberedande för grundskolans krav.

Det är lätt att sätt upp mål, men för att målen ska bli relevanta måste de vara möjliga att förverkliga i praktiken. Det krävs tillräckliga resurser. Det handlar i grunden om pengar. Budgetmedel för att anställa personal och bedriva verksamheten. I Sollentuna fördelas pengarna genom en check. Värdet på checken för ett barn som är där på heltid har inte höjts varken under 2016 eller 2017. För 2018 blev det en uppräkning med tre procent, i (S) budget alternativ hade vi avsatt pengar för att räkna upp checken med 4%.. Jämförelser visar att Sollentuna avsätter mindre pengar till förskolan än jämförbara kommuner.

Vi Socialdemokrater lämnade förra året in i en motion till kommunfullmäktige om att Sollentuna kommun ska utöka maxtiden med 5 timmar i veckan i förskolan för de barn som idag inte har rätt till heltid, d v s från 15 till 20 timmar i veckan, med målet att alla barn senast från och med 2022 ska ha rätt till heltid. Vi ser det som ett sätt att ytterligare lyfta förskolan. På kommunfullmäktige i april behandlades motionen. Den moderatledda majoriteten valde att avslå motionen med motiveringen att det inte fanns pengar till detta i budgeten för 2018, trots att motionen pratar om en succesiv utbyggnad i fem år.

Det krävs förutom mer pengar också ett andra insatser för att lyfta förskolan i Sollentuna. Ett
förslag som Mette Hildingsson och jag motionerade om nyligen är att barn- och ungdomsnämnden får i uppdrag att starta en utvecklingsgrupp för förskolan. Syftet med utvecklingsgruppen är att skapa en arena för möten mellan yrkesverksamma och förtroendevalda, där det kan formas en samsyn i hur kommunen och förskolorna tillsammans ska ta itu med de utmaningar som finns. Vårt förslag är att det i utvecklingsgruppen bland annat ska finns förtroendevalda, förskollärare, barnskötare och förskolechefer.

Förskolan är en rättighet för barnen. Vi välkomnar en ny läroplan som fortsätter att föra förskolans pedagogiska verksamhet in i framtiden. Nu vill att personalen i förskolan ska ges de förutsättningar de behöver för att utföra detta viktiga uppdrag för våra barn, vår framtid.

Sollentuna kan bättre. Vi socialdemokrater vill satsa på förskolan och vi är beredda att samarbeta med alla partier som vill gå i den riktningen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar