fredag 20 april 2018

Kostnadsbesparingar inom äldreomsorgen påverkar Sollentunabors livsvillkor!


På kommunfullmäktiges sammanträde den 19 april behandlades årsredovisningen för 2017. Jag deltog i debatten kring vård- och omsorgsnämndens årsredovisning och försökte ge en bild över senaste året och nämndens utmaningar.

I debatten sa jag ungefär så här:

"Under de senaste åren har vård- och omsorgsnämnden i Sollentuna genomfört stora besparingar i verksamheten. Det har också funnits en ovilja hos den moderatledda majoriteten att skjuta till mer pengar till vård- och omsorgsnämnden utan i stället låtit nämnden gå med något de kallat ”accepterat underskott”. Det är en teknik som kan diskuteras.

Under 2017 har vård- och omsorgsnämnden förekommit flitigt i lokalpressen det har handlat om bristerna i vård och omsorg på Frösundas boenden med Vidaby särskilt i blickfång. Det har också handlat om hyvling av personalens arbetstider inom LSS verksamheten inom Solom. Det har handlat om oro kring processen att göra Tors Backe till ett trygghetsboende.  Det har också handlat om fortsatta besparingar och effekterna av detta.

Allt är naturligtvis inte negativt. Det genomförs varje minut under dygnet storartade insatser av all vårdpersonal inom Solom och alla andra utförare för att ge Sollentunabor den vård och omsorg de behöver. De allra flesta är nöjda med det stöd och omvårdnad de får. Tack till er alla som jobbar inom vård och omsorg för ert arbete.

Sedan vård- och omsorgsnämnden började genomföra sina sparpaket har vidtagna åtgärder medfört en besparing på 22 mkr och dessa beräknas från 2018 ge en helårseffekt på 45-50 mkr. I årsredovisningen står: ”Åtgärdsplanen har således haft en tydligt kostnadsdämpande effekt”. Det här med att få ”budget i balans ” är ingen kameral insats, utan det påverkar livsvillkoren för Sollentunabor.  

Det senaste exemplet på detta är det brev skickades till vård- och omsorgsnämnden från en av de större utförarna av hemtjänst i kommunen. Den bild som bolaget (Akedo) målar upp är mycket allvarlig och oroväckande. Den visar på ett tydligt sätt hur den moderatledda majoritetens kostnadsdämpande åtgärder drabbar såväl brukare som utförare.

2016 fattade vård- och omsorgsnämnden beslut förändrade riktlinjer i hemtjänsten. De förändrade riktlinjerna har medfört t ex att tider för inköp, tvätt, disk, matlagning minskats. Det samma gäller tillsyn på kvällar, nätter och morgnar.

Genom allt kortare besök skapas stress och möjlighet till en bra omsorg försämras. Bolaget vittnar i brevet om att det största problemet är att de får kortare besök hos kunderna nu för tiden, det ta mer tid att ta sig till kunden än tiden som de ska utföra hos kunden. Majoriteteten av deras besök/insatser har en beviljad tid på 10-20 minuter per insats. Det gör att de anställda får tillbringa mer tid i bilarna och att kostnaderna överstiger intäkterna för dessa korta insatser.

I årsredovisningen kan vi se att det totala antalet ersatta hemtjänsttimmar har minskat med drygt 37 400 timmar jämfört med helår 2016, det motsvarar en kostnadsminskning med cirka 14,8 miljoner kronor. Detta är ett exempel på hur effekterna blir för Sollentunabor av det som nämnden själva kallar ”intensiva arbete för att nå budget i balans”. Ett mynt har alltid två sidor."



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar