torsdag 26 april 2018

Nu är hyreskontrakten uppsagda för förskolor utan bygglov!


På trafik- och fastighetsnämndens sammanträde den 26 april 2018 fattades beslutet om att säga upp hyreskontrakt för två förskolor i Södra Sollentuna. Det gäller Silverskogen i Tegelhagen och Silverbäcken i Silverdal. För båda förskolorna gäller att de finns i tillfälliga lokaler, paviljonger, som endast har tillfälligt bygglov.

Den Socialdemokratiska gruppen valde att ställa sig bakom förslaget till beslut om att säga upp avtalen med de två förskolorna i södra Sollentuna. Det huvudsakliga skälet är att det tillfälliga bygglovet på maximalt 15 år har löpt ut. Enligt Plan- och bygglagen, PBL,) får tidsbegränsat bygglov ges för högst sammanlagt 15 år och får beviljas om åtgärden i fråga är avsedd att pågå under en begränsad tid, d.v.s. vara av tillfällig karaktär, samt att åtgärden även uppfyller vissa förutsättningars om krävs för ett permanent lov.  Det tillfälliga bygglovet för förskolan på Tegelhagsvägen 22 har passerat 15 år. En ansökan om förlängning av det tidsbegränsade bygglovet gjordes 2017 men avslogs av avslag av miljö- och byggnadsnämnden i november 2017. Vi anser att med bakgrund i vad PBL anger inte kan fatta annat beslut än att säga upp hyresavtalet.

Det beslut trafik- och fastighetsnämnden hade att fatta var om hyresavtalet ska sägas upp eller inte. Vi hade önskat att andra nämnder som är berörda inte minst barn- och ungdomsnämnden hade tagit större ansvar i processen. Det finns något som inte känns helt rätt i att det enda politiska beslut som fattas kring vad som kan leda till nedläggning av förskola är ett byråkratiskt fastighetsbeslut.

Om utföraren, via kommunen eller på annat sätt, hittar en annan lokal att bedriva verksamheten i så ser vi inget hinder i att verksamheten fortsätter. Vi är informerade om att sådana diskussioner kommer att fortsätta föras.  

Vi har inför beslutet tagit del av information från barn- och ungdomsnämnden att det i nuläget finns tillräckligt med förskoleplatser i södra Sollentuna för att klara de behov som finns. Befolkningsprognoserna för kommande år visar på inte på ökande behov. Det ska tilläggas, för tydlighetens skull, att tidigare har en annan bedömning gjorts och det funnits planer på en permanentning av förskolan.

Avslutningsvis så hade vi önskat information och dialog med verksamheten och föräldrarna från kommunens sida hade varit bättre och skett tidigare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar