tisdag 10 april 2018

Hyreskontrakt, bygglov och en förskolas framtid!

De båda lokaltidningarna har uppmärksammat ärende som är aktuellt i trafik- och fastighetsnämnden just nu. Det handlar om uppsägning av hyreskontrakt för två förskolor i Södra Sollentuna. Det gäller Silverskogen i Tegelhagen och Silverbäcken i Silverdal. För båda förskolorna gäller att de finns i tillfälliga lokaler, paviljonger, som endast har tillfälligt bygglov.

Jag minns när Silverskogen etablerades. Det var runt årsskiftet 2001/02 som etableringen började diskuteras. Jag satt då i barn- och ungdomsnämnden. Vi fick en akut brist på förskoleplatser i södra Sollentuna. Den hade i början sitt ursprung i ett omfattande generationsskifte i villaområden i de södra kommundelarna och exploderade sedan när Silverdal började byggas ut. Under några år etablerades ett antal nya förskolor i permanenta eller tillfälliga lokaler. Silverskogen, som drivs Friluftsförskolor, etablerades på parkmark i en paviljong vid Tegelhagsvägen. När verksamheten var nyetablerad var jag där på någon form av verksamhetsbesök.

Vi som tillhör den politiska oppositionen var inte informerade om ärendet förrän handlingarna kom till trafik- och fastighetsnämndens sammanträde i mitten av mars. Vi försökte då sätta oss in i frågan. Det blev uppenbart att det fanns brister i dialogen mot berörda föräldrar och verksamhet. Vi stod bakom beslutet om att bordlägga ärendet till nästkommande nämndmöte i april.

Det beslut trafik- och fastighetsnämnden har att fatta var om hyresavtalet ska sägas upp eller inte. Vi har här att förhålla oss till gällande lagstiftning.  Det tillfälliga bygglovet för Silverskogens lokal har löpt i 15 år. Enligt Plan- och bygglagen, PBL,) får ett tidsbegränsat bygglov får ges för högst sammanlagt 15 år. Det är tidsgränsen för vad som kan anses vara av tillfällig art..En skola med tidsbegränsat bygglov innebär även ett osäkerhetsmoment ur verksamhetens perspektiv. Tillfälligt bygglov bör därmed endast användas för förskolor och skolor som ska vara lokaliserade på en plats under en tydligt avgränsad tid. Det gäller därmed i första hand under fall där lokaler renoveras eller nya byggnader byggs.

Rent formellt beviljades förskolan Silverskogen i Tegelhagen 2002-06-30 ett tidsbegränsat bygglov under 3 år, d v s fram till 2005-06-30. När den tiden löpt ut skulle det dröja ända till 2009-05-26 då en förlängning gavs för ytterligare fyra år, d v s till 2013-06-30. När den tiden passerat hade det tidsbegränsade bygglovet gällt i totalt 11 år, och tjänstemännen på kommunens bygglovsavdelning föreslog därför att bygglovet ej skulle förlängas ytterligare. Deras skäl till detta var att byggnaden knappast kunde räknas som en tillfällig byggnad längre. En majoritet bestående av Moderaterna, Liberalerna och Centern valde dock att förlänga bygglovet i ytterligare drygt fem år, d v s till 2018-07-01. Beslutet fattades, trots att de var medveten om att det skulle betyda att den sammanlagda tiden för det tidsbegränsade bygglovet kommer överskrida den tillåtna tidsgränsen med ett år.  En ansökan om förlängning av det tidsbegränsade bygglovet gjordes 2017 men avslogs av avslag av miljö- och byggnadsnämnden i november 2017. Det kommer därmed att bli svårt för förskolan att stå kvar på den nuvarande tomten.

Om utföraren, via kommunen eller på annat sätt, hittar en annan lokal att bedriva verksamheten i så välkomnar vi att verksamheten fortsätter i andra lokaler. Vi vill utveckla och förbättra förskoleverksamheten i Sollentuna ytterligare. Vi tror att en viktig insats är att minska barngruppernas storlek och därmed förbättra arbetsmiljön för barn och personal på förskolorna. En minskning av barngruppernas storlek förutsätter att det finns lokaler för att möjliggöra detta. En fortsatt verksamhet för Silverskogen, i andra lokaler, kan bidra till att minska barngruppernas storlek.  

Avslutningsvis så hade vi Socialdemokrater önskat att kommunen haft bättre information och dialog med verksamheten och föräldrarna från kommunens sida hade varit bättre och skett tidigare.


Tack till Peter Godlund för din kartläggning av historien om Silverskogens bygglov. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar