onsdag 28 mars 2018

Vilka insatser gör kommunen för att få fler Sollentunabarn att idrotta?


Sollentuna är en av Sveriges mest ojämlika kommuner. Kommunen har den sjunde mest ojämlika inkomstfördelningen av landets kommuner. Omjämlikheten syns inom alla områden i samhället, t ex inom idrottsutövande. Detta har föranlett mig att tillsammans med min partikamrat Swapna Sharma ställa en interpellation till kultur- och fritidsnämndens ordförande om vilka insatser kommunen gör för att få fler Sollentunabarn att idrotta. Interpellationen besvaras på kommunfullmäktige den 19 april.

I dag kan det kosta en hel del pengar att vara aktiv inom olika idrottsföreningar. Alla barn och unga som vill ägna sig åt idrott på sin fritid har inte en familjeekonomi som ger utrymme till att barnen ägnar sig åt idrott.

Kommunen gör en del insatser redan i dag. Till exempel genomförs en del aktiviteter under skollov för att få fler barn och ungdomar aktiva.

När det gäller kostnader för idrottande handlar det om ökande kostnader för medlemsavgifter och utrustning, men det tillkommer ofta andra kostnader för tävlingar, träningsläger, cuper osv beroende på vilken sport som utövas. Kostnader som inte alla familjer har råd med.

De frågor som Swapna och jag ställer är följande:

·         Vilka insatser gör kommunen för att fler barn och ungdomar ska få möjligheter att idrotta?
·         Har kommunen genomfört någon kartläggning av avgiftsnivån för deltagande i idrottsföreningarna i kommunen?
·         Har kommunen några planer på att införa någon form av koncept med utlåning av idrottsutrustning till de som inte har råd att köpa utrustning?
·         Planeras några åtgärder för att fler barn och ungdomar ska kunna ägna sig åt idrott på sin fritid?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar