måndag 26 mars 2018

Insatser krävs för att öka simkunnigheten bland Sollentunaborna!


Kunskap om simning räddar liv och simning bidrar till människors välmående. Erfarenheter visar att olyckor i samband med drunkning ofta beror på bristande simkunnighet. Det är med bakgrund i detta som jag och mina partikamrater Berit Forsberg och Tanja Bojovic har lämnat in en motion om simkunnighet. I motionen föreslår vi att Sollentuna kommun initierar åtgärder för att ytterligare öka simkunnigheten bland Sollentunaborna.

I grundskolans läroplan anges att: ”När eleverna går ut årskurs sex ska de kunna simma minst 200 meter och hantera nödsituationer vid vatten”.

Det finns trots detta vuxna Sollentunabor som inte uppfyller de krav som anges i läroplanen. Det finns en rad orsaker till att människor saknar simkunnighet, bland annat:  

  • Låg ekonomisk ställning  
  • Traditioner i hemlandet (personer med utländsk bakgrund)  
  • Familjesituation

Vi ser därmed ett behov av att fler Sollentunabor lär sig simma och känner sig säker i vattnet. Vi vill undanröja svårigheter och hinder som gör att Sollentunabor inte lär sig att simma genom att föreslå att:

  • Kommunen stöder aktörer (det civila samhället, föreningslivet) som åtar att erbjuda simundervisning till människor som behöver lära sig att simma.   
  • Aktörer som erhåller stöd från kommunen systematiskt ska: Identifiera målgrupper, förankra uppdraget och involvera målgrupperna i planeringen av aktiviteter som syftar till att öka simkunnigheten. Kriterier såsom ålder, kön, etnicitet bör beaktas i identifieringsfasen. Tillsammans med målgruppen skall aktörerna ta fram tidtabeller som passar dem.  
  • Kommunen utvärderar genomförda aktiviteter en gång om året.  
I detta sammanhang ska också tilläggas att Sollentuna kommun har låg tillgänglighet till simhall per kommuninvånare numer. Sollentuna kommun har en simhall på 72 000 invånare. När simhallen byggdes i mitten av 1970-talet hade Sollentuna inte mycket mer än hälften av det invånarantalet. Det är också något som kan påverka andelen simkunniga i kommunen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar