söndag 18 mars 2018

Klartecken från Länsstyrelsen om att börja bygga ersättningsskolan i Fågelsångsparken!



I början av mars 2018 kom beskedet att länsstyrelsen avslår överklagan av tillfälligt bygglov i Fågelsångsparken. Det betyder att miljö- och byggnadsnämndens godkända tillfälliga bygglov för den tillfälliga ersättningsskolan i Fågelsångsparken gäller. Den tillfälliga ersättningsskolan i Fågelsångsparken byggs nu klart enligt tidplan. Till slut kan bygget starta och kommunen kan komma vidare med processen.  Dock är inte ärendet helt avgjort det tillfälliga bygglovet kan fortfarande överklagas till högre instanser.

Det tillfälliga bygglovet gäller för skolverksamhet under två läsår. Höstterminen 2018 till vårterminen 2020. Töjnaskolans elever kommer att flytta till den tillfälliga ersättningsskolan i Fågelsångsparken till höstterminen 2018. Töjnans förskola flyttar under byggtiden till den nybyggda förskolan på Bygatan. Den nya Töjnaskolan beräknas stå klar till höstterminen 2020.

När miljö- och byggnadsnämnden beviljade det tillfälliga bygglovet i augusti 2017 lämnade mina partikamrater i nämnden följande protokollsanteckning:

Utifrån de nya förutsättningar som gäller, om att Fågelsångsparker endast ska vara evakueringsplats för Töjnaskolan och detta under två år, ställer vi oss bakom förslaget. Vårt ställningstagande grundar sig att det är ett tidsbegränsat anspråkstagande av en del av parken. Vi vill också betona vikten av att en plan upprättas och medel avsätts för hur parken ska återställas efter det att den tillfälliga skollokalen avvecklats.”


Det känns bra att det nu råder i närmast politisk enighet om att när behovet av ersättningsskolan inte längre finns kommer parken att återställas till allmän park. Trafik- och fastighetsnämnden har också beslutat att samla in idéer, synpunkter och förslag från invånarna om parkens framtida utformning, kommer kommunen att bjuda in till en medborgardialog som ska ligga till grund om hur Fågelsångsparken ska se ut i framtiden.

I anslutning till ersättningsskolan i Fågelsångsparken finns det en annan fråga som har diskuterats på sistone och det är gångtunneln under Turebergsleden. I det nya detaljplaneförslaget för Mässområdet, som varit ute på samråd, föreslås att gångtunneln tas bort när Turebergsleden smalnas av. Från Socialdemokratisk sida anser vi att gångtunneln ska vara kvar åtminstone så länge ersättningsskolan finns kvar i Fågelsångsparken d v s till 2020. Frågan avgörs slutligen som en del i planbeslutet för Mässområdet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar