fredag 16 mars 2018

Kungshögens höga kulturhistoriska värde hindrar att den blir en inbjudande stadsdelspark!

På kommunfullmäktige den 15 mars 2018 behandlades en motion från centerpartiet om att förvandla Kung Agnes hög i Tureberg till en inbjudande stadsdelspark. Jag deltog i debatten och försökte förklara varför ett förslag med goda intentioner inte går att genomföra. I debatten sa jag ungefär följande:

"Det finns flera goda intentioner i den här motionen. Dels tar den upp vikten av att vi tar hand om och sköter de små nära gröna oaserna så att Sollentunaborna kan nyttja dem.

Dels tar den upp vikten att lyfta fram platser i kommunen med historiskt värde. I dag är Kung Agnes hög en närmast bortglömd plats. För många Sollentunabor är Kungshögen, som den också kallas, i stort bara en kulle mitt i en trafikrondell.

Sollentuna är en fortlämningstät kommun. I dagsläget finns det över trettio skyltade och vårdade fornlämningar i Sollentuna. Många av dessa är gravfält. Kungshögen är inte det största gravfältet i kommunen. Men Kungshögen är en av de mest framträdande och betydande fornlämningarna i Sollentuna. Här finns totalt 28 gravar. Kungshögen ägs inte av kommunen utan av Statens fastighetsverk. Kommunen utför dock den årliga skötseln i enlighet med skötselplaner som tas fram och aktualitetsförs i samarbete med Länsstyrelsen och Länsmuseet.

Om Kungshögen görs om till stadspark skulle detta medföra slitage och ett visuellt brott mot gravarna. Fornlämningar av denna klass ska bevaras för eftervärlden i ett skick så att dess form är synlig. Kommunen skulle troligtvis inte heller få tillstånd till en sådan förändring varken av Länsstyrelsen eller markägaren d v s Statens Fastighetsverk.

Det medför, trots de goda intentionerna, att fornlämningens höga kulturhistoriska värde och att marken är statligt ägd att det enda rimliga beslutet är att motionen avslås. Vilket också blir vårt yrkande.

Avslutningsvis yrkar jag bifall till kommunstyrelsens förslag om att avslå motionen."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar