tisdag 20 mars 2018

Det krävs mer resurser till demensvården inte mindre!


Demens är en ohygglig sjukdom. Demens är smärtsamt att uppleva för både den som drabbas och för deras omgivning. Demens är en sjukdom där både den drabbade och dess anhöriga behöver hjälp och stöd. Människor som drabbas av demens ska få rätt stöd och vård. För att uppnå det krävs fördjupad kunskap och ökad kvalité. Det är vår skyldighet som förtroendevalda att bidra till det.

Från det moderatledda styret i Sollentuna kommer andra signaler. Från den 1 april 2018 genomför de en sänkt ersättning till särskilda boenden, som omfattas av LOV, för dementa med 96 kr per dygn. Skälet till detta är att spara pengar, totalt 1,1 miljoner kr. Genom denna besparing riskerar demenssjuka Sollentunabor att få försämrad vård och omsorg och därmed också livskvalitet.

Vi Socialdemokrater i Sollentuna har återkommande lagt förslag om att utveckla demensvården. Vi har agerat för att kommunens ska inrätta ett demensteam, utbilda personalen kring demensfrågor och vi har avsatt mer pengar i våra budgetalternativ. Samtliga förslag har den moderatledda majoriteten röstat ner.  

Den Socialdemokratiskt ledda regeringen beviljade nyligen medel för att stärka kvaliteten i demensvården. Sammanlagt delar regeringen ut 3,8 miljoner kronor som främst ska gå till utbildning kring demens, bland annat för att motverka tvångsåtgärder inom demensvården.

Till skillnad från den moderatledda majoriteten är vi beredda att satsa på demensvården. Det krävs både mer resurser, ökat kommunalt engagemang och ständigt utvecklade arbetsformer. Det handlar om att skapa ett demensvänligt samhälle och med att fånga upp de som nyligen fått diagnosen demens. Allt i syfte att man ska lära sig hantera situationen och få stöd att motverka vanliga bieffekter som depression och isolering. Inte minst handlar det om att dela erfarenheter med varandra så att man kan lära sig och leva ett så gott liv som möjligt trots allt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar