måndag 19 mars 2018

Motion om kartläggning och byte av gatunamn där å, ä och ö kan ställa till problem vid användning av GPS!


Nyligen lämnade jag tillsammans med mina partikamrater Tanja Bojovic och Berit Forsberg in en motion om att kommunen ska göra en kartläggning och byte av gatunamn där å, ä och ö kan ställa till problem vid användning vid GPS.

Motionen tar upp något som kan skapa problem när lastbilar tar sig in i ”fel” områden. Jag kan ersätta att det inte är en revoltionerande fråga, men det finns och det är relativt enkelt att lösa om man så vill.

Motionen i sin helhet ser ut så här:

”Vi lever i en allt mer internationaliserad och teknologisk värld. Det gör att antalet transporter mellan olika länder ökar och dessa navigeras till allt största del av en GPS. Den tekniken är inte riktigt kompatibel med det svenska språket och vår användning av bokstäverna å, ä och ö. Det gör att å och ä blir a samt att ö blir o. Detta kan ställa till vissa problem.

Vi har blivit uppmärksammade på att lastbilstransporter till industriområdet på Bäckvägen i Edsängen har hamnat på Backvägen på Nytorp. Backvägen är ordentligt kuperad och därmed inte lämplig för lastbilstrafik.

Vi föreslår att en kartläggning genomförs av namn på gator och andra platser i kommunen för att säkerställa att inte gatunamn blandas ihop. Beslut bör också fattas om att ändra namnen för de gator och platser där det behövs, för att säkerställa att det inte uppstår hopblandning som mellan Bäckvägen och Backvägen på fler ställen vid användning av GPS. I detta specifika fall förslår vi att Backvägen ändrar namn till Backstigen.

Med bakgrund i ovanstående föreslår jag därför att kommunfullmäktige beslutar  

att                  genomföra en kartläggning och byte av gatunamn där å, ä och ö kan ställa till problem vid användning av GPS ”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar