fredag 16 mars 2018

Inget intresse från kommunen att göra viltpassager mer kända!

På kommunfullmäktige den 15 mars 2018 behandlades en motion om namnsättning av Viltpassager under Norrotsleden som jag skrivit tillsammans med Tanja Bojovic och Berit Forsberg. Majoriteten avslog motionen utan att säga något i debatten.

I mitt anförande i debatten sa jag ungefär följande:


"Ett namn har stor betydelse. Ett namn som få känner till har mindre betydelse än det som är allmänt känt. Ett namn kan också göra en plats känt.

Vi skrev den här motionen för ungefär ett år sedan. Vi hade två huvudsakliga syften med den. Dels behovet att namnge viltpassagerna under Norrotsleden och dels att göra dessa mer kända genom en namnsättningstävling. I dag är det få Sollentunabor som vet att viltpassagen överhuvudtaget existerar.

Enligt motionssvaren får vi veta att viltpassagerna har namn. De heter Snuggabäckens-, Kohlstadalens-, och Fjätursbäckens viltpassager. I svaret står också att de namnen är inarbetade. Det anses i svaret att namnen är inarbetade. Möjligen är de inarbetade hos de som arbetar med naturvård, men är de inarbetade bland kommuninvånarna och ens bland de som ofta rör sig i Törnskogens naturreservat?

Det är naturligtvis bra att det finns namn på viltpassagerna. Men är namnen till nytta om få känner till dem och om kommunen inte informerar om dem? En relevant fråga är när det kommer upp skyltar som informerar om namnen vid tunnelmynningarna om vad viltpassagerna heter? 

Det som saknar namn kan man inte prata med varandra om. Och dessa tunnlar behöver talas om, så att vi äntligen kan få bort de drivor av skräp som ansamlats där sedan vägen byggdes. Det ska naturligtvis inte ligga drivor av skräp intill en passage som leder till ett naturreservat.

För att göra viltpassagen mer kända, mer använda och bättre städade har namnen betydelse. Därför står vi fast vid vårt förslag i motionen om en namnsättningstävling.

Avslutningsvis yrkar jag bifall till motionen."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar