torsdag 3 maj 2018

Inrätta en utvecklingsgrupp för förskolan!


På kommunfullmäktige i april 2018 lämnade jag tillsammans med Mette Hildingsson in en motion som föreslår att Sollentuna kommun inrättar en utvecklingsgrupp i förskolan. I utvecklingsgruppen ska bl a finnas representanter för politiker, förskolelärare, barnskötare och förskolechefer.

Under den senaste tiden ha förskollärare och barnskötare vittnat om ett pressat läge i landets förskolor, vittnesmål har även kommit från förskolepersonal i Sollentunas förskolor. Några av de utmaningar förskolan står inför är för stora barngrupper, bristfälliga lokaler, behov av att utveckla inne- och utemiljöer samt en stressig arbetsmiljö. Det finns även en uppgivenhet inför att politiker inte gör tillräckligt åt den ohållbara situationen.

Vi tycker att arbetsmiljön för barn och personal i förskolan måste bli bättre nu. Kommunen måste ta sitt ansvar som arbetsgivare för personalen och för barnens rättigheter.

Idag gör barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott verksamhetsbesök på alla förskolor i kommunen, på det sättet får politikerna en insyn i verksamheten och utvalda representanter från förskolan får en möjlighet att berätta om sin upplevelse för politikerna. Detta ger mer kvantitativa möten än kvalitativa möten för att utveckla samarbetet med Sollentunas förskolor. Vi ser att det finns ett behov av en arena för möten mellan yrkesverksamma och politiker, där det kan formas en samsyn i hur kommunen och förskolorna tillsammans ska ta itu med de utmaningar som finns.

En utvecklingsgrupp bestående av till exempel politiker, förskollärare, barnskötare och förskolechefer kan med sina olika kompetenser forma en gemensam långsiktig strategi för hur vi ska möta förskolans framtid. Tillsammans kan de komma överens om vad som ska prioriteras först och hur det görs på bästa sätt för berörda parter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar