fredag 18 maj 2018

Fullmäktigedebatt om kultur i förskolan!

På kommunfullmäktige den 17 maj 2018 debatterade jag en interpellation om kultur i förskolan som jag skrivit tillsammans med min partikamrat Gunilla Hultman.

Under debatten fortsatte den moderata ordföranden i barn- och ungdomsnämnden peka på att det är viktigt med kultur i förskolan samtidigt som hon inte ville skjuta till några pengar eller skapa centrala funktioner för detta. Skälet till detta är att det råder valfrihet och att det finns nischade förskolor enligt henne.

I debatten sa jag bl a följande:


"Skapande och estetiska uttrycksformer är en viktig del i förskolans verksamhet. Möten med professionell kultur kan ske på flera sätt såväl i som utanför förskolans egna lokaler. Det kan handla såväl om att ta del av andras skapande som att delta i skapandet själva.

Utifrån interpellationssvaret konstaterar jag att vi i grunden är överens om vikten av förskolebarnen i Sollentuna får möta olika former av kultur i förskolan.

Ett annat konstaterande är att mötena med kultur snarare sker på initiativ av de enskilda förskolorna än att kommunen är aktiva för att stimulera mötena med kultur. Det gör att Sollentuna sticker ut om vi jämför kommunens verksamhet med den kartläggning ”Kultur på barnens villkor” som Statens kulturråd genomförde under 2016.

I rapporten konstateras att de kommuner som ingår i studien har någon form av centralt finansierad kulturverksamhet för förskolan. Om jag ska utgå från svaret finns det ingen sådan verksamhet som har finansiering från barn- och ungdomsnämnden. Det hänvisas till kultur- och fritidsnämndens verksamhet och att vissa förskolor. via kommunen, sökt pengar av Kulturrådet.

De flesta kommuner i Kulturrådets fallstudie har en samordnare på central nivå på förvaltningen som står för kulturinköp och fördelningen eller bokningen av kulturupplevelser för förskolorna. Sollentuna kommun har ingen central samordnare för kulturaktiviteter.

I vissa kommuner har den centrala samordnaren också en viktig uppgift i att organisera transporter. Det har inte Sollentuna. Transporter kan vara ett hinder för att ta sig till olika platser för att låta barnen möta kultur. 

Avslutningsvis vill jag fråga om Barn- och ungdomsnämnden har några planer på att inrätta någon form av kommungemensamt arbete för att fler förskolor ska kunna möta levande kultur än i dag?"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar