fredag 4 maj 2018

Förändring av linje 526 och linje 607 bör inte genomföras - Sollentuna kommun yttrar sig över bussremissen


Trafikförvaltningen i det moderata styrda Stockholms läns landsting har, som jag tidigare skrivit om, lagt ett förslag till förändringar av linjesträckningar som ger kraftiga försämringar i busstrafiken till och från Edsberg.

I förslaget föreslåsatt linje 607 kortas av till att transportera sträckan Sollentuna station till Danderyds sjukhus. Det gör att alla som vill åka till eller från hållplatser söder om Sollentuna station tvingas byta buss. Ett exempel på det är att t ex en skolklass från Helenelund som ska åka till Sollentunavallen eller simhallen måste byta buss i Sollentuna centrum. Förslaget innebär också att direktbussen 526 försvinner. Det är en linje som sedan årtionden underlättat för Edsbergbor att åka direkt till och från Stockholms innerstad i rusningstrafik. Den direktbussen föreslås försvinna. Genom detta kommer antalet resenärer på redan överfulla pendel- och tunnelbanetåg öka.

På kommunstyrelsens sammanträde den 7 maj ska kommunstyrelsen yttra sig för Sollentuna kommuns räkning kring remissen. Avsnittet kring linje 607 och 526 inleds så här: Förändring av linje 526 Norra Bantorget – Edsberg och linje 607 Danderyds sjukhus – Karolinska sjukhuset bör inte genomföras”. Det är så tydligt som en kommun kan motsäga ett förslag i en sådan remiss.

I remissförslaget fortsätter kommunen så här. ”Förändringen är överlag väldigt otydligt beskriven i underlaget. Många medborgare/resenärer har på olika sätt hört av sig till kommunen och anser att förslaget är en kraftig försämring. Linje 526 och 607 knyter idag på ett väldigt bra sätt ihop de kommundelarna som inte har direkt närhet till spårtrafik, exempelvis Silverdal, Edsberg, Kärrdal och Sjöberg med spårtrafik, tunnelbanan och direkt förbindelse med centrala Stockholm. Linje 607 är också en efterfrågad busslinje för gymnasieungdomar som bor söder om Sollentuna centrum och går på Rudbecks gymnasium som ligger norr om Sollentuna station i anslutning till Sollentunavägen/Danderydsvägen. Linjen knyter också stora delar av kommunen till Danderyds sjukhus och Karolinska sjukhuset. Turtätheten på linjen bör förstärkas i rusningen men också kvällstid.”  

Det som står i remissvaret är lätt att ställa sig bakom. Det är gör att Sollentuna kommun står upp för Edsbergsbornas busstrafik, men faran är inte över med det. Det som nu presenterats är ett remissförslag. Vi reagera redan nu kraftfullt mot det orimliga förslaget. Det har erfarenheter från senaste året lärt oss. Förslaget om ”skip stop” i pendeltågstrafiken verkade också som ett orimligt förslag, men genom det moderata trafiklandstingsrådets ovilja att behandla det politiskt blev det verklighet. Så kan det gå med förslagen till förändrade bussträckningar också. Det moderata trafiklandstingsrådet tidigare också först genomfört förändringar/försämringar, som med ”skip stop”, och sedan har han initierat ett beslut som ändrat tillbaka och därtill försökt dra politiska poänger av att han återställt till det tidigare. Det ska vi inte låta honom behandla busstrafiken till Edsberg.

Vi Socialdemokrater säger nej till trafikförvaltningens förslag som tvingar fler Sollentunabor att byta buss eller byta till pendeltåg, minskar resealternativen, ökar trängseln på pendeltågen och inte minst ger det bussberoende Edsberg försämrad busstrafik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar