tisdag 29 maj 2018

Ännu mycket kvar att göra innan Sollentuna blir Sveriges mest attraktiva kommun!


Sollentuna kommun har som mål att vara Sveriges mest attraktiva kommun. Under de senaste veckorna har flera sammanvägda undersökningar presenterats som tyder på att Sollentuna ännu  har en bit kvar till att uppnå det målet.

Först kom Dagens Samhälles mätning “Årets superkommun” där Sollentuna placerade sig på 13 plats på totalen. Där placeringarna i de olika kategorierna varierade mellan 13 och 283.

En vecka senare kom tidningen “Fokus” med sin årliga “Bäst att bo”-ranking. Här placerade sig Sollentuna på plats 20 av 290 kommuner på totalen. Här varierade placeringarna i de olika kategorierna mellan plats 4 och 73.

De har rankningarna säger naturligtvis inte allt och ger inte heller en absolut korrekt bild av hur Sollentuna står sig i relation till andra kommuner. De ger däremot en bild som kan fungera som grund för kommande diskussioner och ytterligare fördjupningar.

Om vi tittar lite närmare på Fokus rankning så kan vi konstatera att Sollentuna placerar sig bäst i kategorien att arbeta (plats fyra) och därefter att ha familj och fundamentala förutsättningar (båda plats 10). I de två övriga kategorierna att vara ung (plats 67) och att vara äldre (plats 73).

När vi tittar på de tre senaste årens rankingar så har Sollentuna placerat sig så här i de olika kategorierna och på helheten:

Att vara ung
Att vara äldre
Att ha familj
Att arbeta
Fundamenta
Total ranking
2018
67
73
10
4
10
20
2017
97
59
5
4
13
25
2016
44
90
4
33
28
16
Sollentunas placeringar i de olika kategorierna har gått lite upp och ner, men det som är lika är att det är samma kategorier som Sollentuna ligger bättre respektive sämre till i. Om Sollentuna ska bli Sveriges mest attraktiva kommun behövs i synnerhet insatser för att göra kommunen bättre att bo i för unga och äldre.

VI Socialdemokrater tar det på allvar. Nästa vecka presenterar vi vårt budgetförslag för nästa år. I detta kommer vi att lägga förslag på reformer som förbättrar livsvillkoren inte minst för unga och äldre Sollentunabor!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar