fredag 18 maj 2018

Oklart hur kommunledningen kommer att arbeta för att stoppa neddragningar i busstrafiken!

På kommunfullmäktige den 17 maj debatterades den fråga om landstingets remiss om förändringar i busstrafiken till bl a Edsberg som jag ursprungligen ställde till aprilsammanträdet, då den bordlades.
Sedan dess har kommunstyrelsen behandlat remissen och uttalat att de inte tycker att förslaget ska genomföras. 

Jag frågade i debatten kommunstyrelsens ordförande om hur kommunen skulle gå vidare med att påverka sina partikamrater i landstinget i denna fråga. Det svar han gav var väldigt svävande och han hävdade att det är remissvaret som är sättet kommunen framför synpunkter. Jag hävdade att det är viktigt att även andra kontakter tas, formellt och informellt. 

I mina debattinlägg sa jag ungefär följande:

"Min fråga, som ursprungligen skrevs till förra sammanträdet, har sin ursprung i det remissförslag som Trafikförvaltningen i det moderata styrda Stockholms läns landsting tagit fram och remitterat avseende förändringar av linjesträckningar som ger kraftiga försämringar i busstrafiken till och från Edsberg.

I förslaget föreslås att linje 607 kortas av till att transportera sträckan Sollentuna station till Danderyds sjukhus. Det gör att alla som vill åka till eller från hållplatser söder om Sollentuna station tvingas byta buss. Ett exempel på det är att t ex en skolklass från Helenelund som ska åka till Sollentunavallen eller simhallen måste byta buss i Sollentuna centrum. Förslaget innebär också att direktbussen 526 försvinner. Det är en linje som sedan årtionden underlättat för Edsbergbor att åka direkt till och från Stockholms innerstad i rusningstrafik. Den direktbussen föreslås försvinna. Genom detta kommer antalet resenärer på redan överfulla pendel- och tunnelbanetåg öka.

Kommunstyrelsen yttrade sig över remissen den 7 maj. Avsnittet kring linje 607 och 526 inleds så här: ”Förändring av linje 526 Norra Bantorget – Edsberg och linje 607 Danderyds sjukhus – Karolinska sjukhuset bör inte genomföras”. Det är så tydligt som en kommun kan motsäga ett förslag i en sådan remiss. Och det är bra att kommunstyrelsen enhälligt stod bakom det förslaget.

Det som står i remissvaret är lätt att ställa sig bakom. Det är gör att Sollentuna kommun står upp för Edsbergsbornas busstrafik, men faran är inte över med det. Det som nu presenterats är ett remissförslag. Vi reagera redan nu kraftfullt mot det orimliga förslaget. Det har erfarenheter från senaste året lärt oss.

Förslaget om ”skip stop” i pendeltågstrafiken verkade också som ett orimligt förslag, men genom det moderata trafiklandstingsrådets ovilja att behandla det politiskt blev det verklighet. Så kan det gå med förslagen till förändrade bussträckningar också. Det moderata trafiklandstingsrådet också först genomfört förändringar, som med ”skip stop”, och sedan ändrat tillbaka och försökt dra politiska poänger av det. Det ska vi inte låta honom göra med busstrafiken till Edsberg. Hur ska kommunledningen arbeta för att påverka sina partikamrater i landstinget till att säga nej till remissförslaget?

Vi Socialdemokrater säger nej till trafikförvaltningens förslag som tvingar fler Sollentunabor att byta buss eller byta till pendeltåg, minskar resealternativen, ökar trängseln på pendeltågen och inte minst ger det bussberoende Edsberg försämrad busstrafik."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar