torsdag 9 juli 2020

Utspel om skatteutjämning handlar om att skyla över misskött ekonomi

Moderaterna i Stockholmsregionen har aldrig älskat mellankommunalskatteutjäming. Det är förklaringen till finansregionrådets Iréne Svenonius utspel den 8 juli om att region Stockholm ska få uppskov med att betala in pengar till den mellankommunala skatteutjämningen. Nu anger de att det handlar om att de inte kan betala p g a ansträngningarna från Coronapandermin och att det byggts upp en vårdskuld beroende på  pandemin.

Region Stockholm må vara hårdast drabbade av Coronapandemin, men långt i från den enda regionen som haft ökande kostnader för vård, minskande intäkter i kollektivtrafiken samt byggt upp en vårdskuld av behandling och operationer som inte inte blivit av. Alla regioner har liknande problembild i olika omfattning. Det handlar snarare om att Stockholmsmoderaterna ser en ny chans att visa sitt missnöje med utjämningssystemet.

Jag vill i det här sammanhanget peka på fyra saker att tänka på när det gäller denna nyhet:

1). Moderaterna i Stockholmsregionen har försökt skjuta skatteutjämningen i sank på olika sätt förr, utan att lyckas. Inte ens under regeringarna Bildt och Reinfeldt försvann utjämningen. Det värsta exemplet var under åren 1998-2002, när den dåvarande landstingsledningen under Ralph Ledél rättfärdigade sin politik med enorma underskott, med att de inte gillade utjämningen och att Stockholms  läns landsting därför hade rätt att köra ekonomIn i botten

2) Region Stockholms ekonomi var körd i botten redan före Coronapandemin och stora varsel var lagda på bland annat akutsjukhusen. Vi ska i detta sammanhang tänka på alla turer och dyra kostnader  kring Nya Karolinska sjukhuset (NKS). Till detta ska vi också tänka på konstiga upphandlingar som strumpgate mm. Region Stockholm har inte haft koll på sina egna kostnader som ständigt stigit.

3) Om Sverige ska ha en mellankommunalskatteutjämning i Sverige kommer alltid Region Stockholm och merparten av kommunerna i länet att vara nettobetalare i systemet. Helt enkelt för att invånarna i de kommunerna har bland de högsta genomsnittliga inkomsterna i landet. Stockholmsregionen kommer alltid bli ”betalare”, så är det bara.

4) Rent generellt finns det en bild av Stockholmspolitiker att de är mest intresserade av sin Stad/region och ser sig som lite mer än andra. Det ligger något i det. Det finns dessutom hos moderaterna i Stockholmsregionen en vana att trotsa (S)-ledda regeringar. Det är ett utslag av denna trotsiga inställning.

När detta utspel kommenterades så fick det kalla handen från alla håll. Såväl från regeringen som från det moderata kommunalrådet i Göteborg. Naturligtvis vet Stockholmsmoderaterna att det inte blir något av det. Det är bara ”plakatpolitik” för att flytta fokus från sin misskötta ekonomi och utnyttja Coronapandemin för detta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar