tisdag 28 juli 2020

Långsiktighet och läge bakom beslutet om kommunhusets placering!


Den 19 juni 2020 avgjordes frågan om var  Sollentunas kommunhus ska ligga i framtiden av kommunfullmäktige. Valet stod mellan att köpa The Factory i Häggvik, eller gå vidare med planen att renovera Turebergshuset och flytta tillbaka dit. Till sist blev det tydlig majoritet för att renovera Turebergshuset.

Fyra månader innan avgörandet gick det att förutse att ärendet skulle komma upp. Frågan var nämligen redan avgjord. Beslutet om att renovera Turebergshuset togs av kommunfullmäktige i september 2019, efter mer än fem års utredande. I ungefär samma vecka som Coronasmittan började ta grepp om Sverige dök det upp ett kryptiskt rubricerat ärende. Då i början av mars 2020 uppdagades att årshyran för det nyrenoverade Turebergshuset skulle bli betydligt högre än beräknat. KSAU tillsatte då en utredning av alternativa lösningar där förslaget att köpa The Factory och bygga om Turebergshuset till bostäder presenterades.

Den Socialdemokratiska gruppen var tidigt skeptiska till förslaget om att köpa The Factory och bygga om det tillbostäder. I praktiken tog vi tidigt ställning för att rösta för att renoveringen av Turebergshuset fullföljs och att det även i framtiden blir kommunens demokratiska och administrativa centrum. Det var det alternativet som är mest långsiktigt hållbart om vi väger samman flera aspekter som ekonomi, fastigheternas förutsättningar, demokratiska aspekter, personalpolitik, geografisk placering och andra relevanta faktorer.



Det var däremot ända in i det sista oklart hur de fyra majoritetspartierna skulle landa och om de skulle landa på samma åsikt. På den rätt taffligt arrangerade hearing som genomfördes i frågan främst per Zoom den 27 maj framkom egentligen två saker dels att den i princip enda vinsten med köpet av The Factory endast handlade om kortsiktiga ekonomiska fördelar, allt annat talade för Turebergshuset. Den andra saken som framkom var att det fanns majoritets företrädare som inte stödde The Factory.

Några dagar innan kommunfullmäktiges avgörande började partierna uttala sina ställningstaganden. (S) var först ut med sitt ställningstagande för Turebergshuset sedan anslöt (MP), (V), (SP) och (SD) till den linjen med lite varierande motiv. Två av de borgerliga partierna bekände färg (KD) och (L) ställde sig bakom The Factory. Två partier hade inte ännu inte bekänt färg (M) och (C). Så sent som när jag promenerade till gruppmötet timmen innan KF-mötet skulle börja visste jag inte hur det skulle gå.

På kommunstyrelsens möte hade (M) och (C) bekänt färg. De ställde sig bakom Tureberghuset. (M) anger i sin protokollsanteckning att de inte vill flytta kommunhuset från centrala Tureberg för att det skulle påverka området negativt. (C) lyfter förutom detta fram ytterligare en sak, som säkerligen också påverkat (M), att stora byggnadsprojekt är riskfyllda och att bygga om bostäder till lägenheter ökar riskerna markant. Kommunen ska inte ge sig in på sådana riskfyllda projekt. I synnerhet inte i de tider vi lever i just nu med mycket oklart långsiktigt ekonomiskt läge utifrån Coronapandemin. 

Hur turerna gick inom majoritetspartierna har jag inte insyn i, men helt klart är att det fanns delade meningar och långa diskussioner. Det som är intressanta och ovanliga är att majoritetspartierna landade i olika synpunkter, det är ovanligt utifrån hur Sollentunapolitiken styrts de senaste decennierna och därmed på sitt sätt uppfriskande.  

Dagen efter kommunfullmäktiges sammanträde lades nyheten ut på kommunens intranät. Nyheten om beslutet möttes av stort gensvar från kommunanställda och ord som hurra, härligt, yes, toppen osv angavs i kommentatorsfältet. De flesta var uppenbart nöjda.

Nu kommer ombyggnationen sätta fart och hösten 2022 kommer den vara klar för inflyttning i det nyrenoverade Tureberghuset.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar