måndag 13 juli 2020

Nu växer medieskuggan i Sollentuna!

För några veckor sedan informerades det om att Direktpress köpt Mitti-tidningarna. Det innebär att de båda lokala tidningarna, SollentunaDirekt och Mitt i Sollentuna, får samma ägare. Det sannolika är nu att det inom kort endast finns en lokaltidning i Sollentuna igen. Genom det ökar medieskuggan ännu mer i Sollentuna.

En kommun av Sollentunas storlek ute i landet hade haft åtminstone en egen lokaltidning som sannolikt haft utgivning sex dagar i veckan. Nu hamnar Sollentuna i medieskugga och får nöja sig med notiser i Stockholmstidningarna och några sekunder då och då i lokalradio och regionala TV-nyheter. Där till finns de lokala gratistidningarna som har viss nyhetsbevakning. Om antalet lokaltidningar halveras påverkar det Sollentunabornas möjlighet att ta del av information av det som händer i sin hemkommun.

När Vi i Sollentuna, nuvarande SollentunaDirekt, startade för åtta år sedan blev det ett påtagligt lyft för bevakningen av Sollentuna. Nyhetsbevakningen ökade och möjligheten till politisk debatt blev större. Nyhetsbevakningen blev mindre ensidig och granskningen av lokalpolitiken blev bättre.

Lokaltidningarnas roll för lokalopinionsbildning ska inte underskattas. De når fler än sociala medier och sprider nyheter bredare. Deras roll kan inte underskattas för att informera Sollentunaborna om vad som sker i deras kommun. Om det bara finns en lokaltidning blir det sannolikt åter en allt mer ensidig bild, mindre möjlighet till granskning och ett forum för debatt försvinner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar