torsdag 16 juli 2020

Dags att diskutera varför Sollentunas äldreomsorg är så hårt drabbat av Corona

Budskapet var tydligt: Sverige skulle skydda sina äldre, men smittan tog sig in i äldreboendenas korridorer. Sollentuna är en av de kommuner i landet som är hårdast drabbade av smittan inom äldreomsorgen.

Enligt Socialstyrelsens senaste statistik (per den 13 juli 2020) är Sollentuna på fjärde plats i Stockholms län avseende antal döda och på sjunde plats i hela landet med totalt 93 döda.

Om vi går in på särskilt boende inom äldreomsorgen så har totalt 58 personer avlidit, det gör att Sollentuna placerat sig på föga smickrande plats 2 i Stockholms län och 5 i hela landet vad gäller antalet döda. När det gäller hemtjänsten har 16 personer avlidit det ger plats 6 i Stockholms län och 18 i hela landet avseendet antalet döda.

När vi ser på andel av de döda som funnits inom äldreomsorgen kan vi jämföra Sollentuna med riksgenomsnittet. För särskilt boende har 47,1% av de avlidna i Corona I hela Sverige bott på särskilt boende för Sollentuna är andelen hela 62,4%. För hemtjänsten är Sveriges andel 25,4% och för Sollentuna är 17,2%. Sollentuna har därmed mycket högre andel döda på särskilt boende än riksgenomsnittet och tydligt lägre inom hemtjänsten. Det innebär att hemtjänsten klarat Coronapandemin bättre än de särskilda boenden.

Om vi räknar samman hela äldreomsorgen (särskilt boende och hemtjänst) så visar det att nästan 80% (79,6%) av de döda i Sollentuna fanns inom vård- och omsorgsnämndens ansvar. På riksnivå är siffran 72,5%, d v s klart lägre än i Sollentuna.

Det finns därmed all anledning att diskutera varför Sollentuna har drabbats så hårt. Den frågan behöver analyseras och diskuteras ordentligt fram över. Det är klart att den styrmodell som det moderatledda styret i Sollentuna under en lång följd av år byggt upp.

Det finns ett antal skäl till att Sollentuna drabbades på det sett som skedde. Vi kan dela in dem på skäl på verksamhetsnivå och politisk nivå:

Den politiska nivån:
  1. har avhänt sig möjligheten till övergripande styrning, 
  2. splittrat upp ansvaret på många huvudmän samt 
  3. genomfört sparpaket bl a genom att inte räkna upp ersättningsnivåer. 
På verksamhetsnivå:

  1. Högt antal tillfälligt anställda 
  2. Brister i hygienkunskap på flera boenden 
  3. Låg sjuksköterskebemanning 
  4. Avsaknad av medicinsk ledning på flera boenden 
Coronapandemin har visat att välfärden i Sollentuna inte var rustad för att skydda våra äldres liv och hälsa. Det är dags att utvärdera och dra slutsatser av detta så att vi kan förbättra situationen Nu och underlätta bekämpandet av pandemin och andra sjukdomsutbrott framöver.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar