fredag 17 juli 2020

Sommarens smak

Sommaren har många smaker. Smaker som är lätta att förknippa med sommaren. Jordgubbar och mjölk, matjessill och gräslök, kräftor, solvarma blåbär och smultron på strå är några smaker som är lätta att associera till sommaren. För mig är det en annan smak som jag förknippar allra starkast med sommaren, nämligen vit saltgurka.

Mitt val av vit saltgurka kan mest av allt förklaras av att jag tillbringat alla mina somrar i Östergötland fram till i år. Vit saltgurka är en delikatess som framförallt är stor i Östergötland och konstigt nog inte säljs i Stockholm. Även detta underliga år när det inte blev någon resa till Östergötland så räddade kusin Karin sommarens smak med att komma upp med en burk saltgurka.

Vad är då vit saltgurka. Beskrivningen nedan är hämtad från Jordbruksverkets sida ”Smaka Sverige”:
”Vit färsksaltad gurka är en östgötsk kulinarisk delikatess. Gurkan är slät, knubbig och vit. Gurkan används i två typer av inläggningar. Färsksaltad och vintersaltad gurka. Den färsksaltade är något krispigare än den vintersaltade. Den inlagda gurkan har en mycket karaktäristisk smak.”

Det är den färsksaltade som är grejen. Den vintersaltade kan aldrig bli mer än en substitut i väntan på sommaren. 

Hinken med vit saltgurka från Kinda eller Brinks ska stå kallt i kylen och så tar du en gurka i taget och skär upp i skivor strax innan de ska ätas. De kan ätas som pålägg på smörgås gärna hårt bröd med ost och två saltgurksskivor. Det går lika bra att äta dem tillbehör till kött eller fisk. Det går naturligtvis lika bra att äta dem som ett typ snacks emellan.

Ta den första tuggan av gurkan. Bita igenom skalet med lagom tuggmotstånd. Känna en lagom salt smak mot tunga  och låta vätskan och gurkköttet i sprida sig i munnen. Då är det sommar och du kan äta hur mycket gurka du vill. 

Läs mer om du vill på Jordbruksverkets sida ”Smaka Sverige” och missa inte chansen att smaka om du passerar Östergötland sommartid:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar