fredag 10 juli 2020

Sollentunas äldreomsorg hårt drabbad av Coronapandemin!

Den pågående Coronapandemin, covid-19, har under våren drabbat svensk äldreomsorg på ett ohyggligt sätt. En stor del av antalet döda i pandemin i Sverige har skett på äldreboenden. Sollentuna är en av de kommuner i landet som drabbats hårt av denna nya sjukdom.

Den senaste statistiken från Smittskydd Stockholm visar att 82 Sollentunabor avlidit till följd av covid-19. Det innebär 11,1 per 10 000 invånare, och är en bra bit över snittet i länet. Av de som avlidit i covid-19 i Sollentuna bodde fler än hälften på något av Sollentunas äldreboenden. Om vi bara räknar konstaterade smittade över 70 år så var cirka 75% boende på äldreboenden eller hade hemtjänst. Betydande del av Sollentunas döda och sjuka träffade alltså personal som agerade på uppdrag av vård- och omsorgsnämnden. De anställda inom äldreomsorgen i Sollentuna, hos SOLOM och hos de privata utförarna, har gjort en jätteinsats under denna period som krävt oerhört mycket av dem.

Det går inte att blunda för Sollentunas siffror visar tydligt att det är något som inte fungerar till fullo i äldreomsorgen. Det går inte säga annat än att Sollentuna kommun misslyckats med att skydda våra äldre när de var som mest utsatta. Jag utgår från att det genomförs en ordentlig analys över vad som hände i Sollentuna.

Det finns ett antal dokumenterade skäl till att Sollentuna drabbades på det sett som skedde. Några av dessa är:
  1. Högt antal tillfälligt anställda
  2. Brister i hygienkunskap på flera boenden
  3. Låg sjuksköterskebemanning
  4. Avsaknad av medicinsk ledning på flera boenden 

Vi ska därtill lägga den politiska dimensionen där det (M)-ledda styret i Sollentuna har avhänt sig möjligheten till övergripande styrning, splittrat upp ansvaret på många huvudmän samt genomfört sparpaket bl a genom att inte räkna upp ersättningsnivåer.

Vi ska inte förneka att det vidtagits åtgärder för att försöka stoppa smittan. I ett debattinlägg i Mitt i Sollentuna för några veckor anger vård- och omsorgsnämndens ordförande (L) vad som som gjorts:
  • Besöksstopp vid äldre och LSS-boenden
  • Äldre och LSS boenden har rutiner för hygien och användning av skyddsutrustning
  • Kommunen har samordnat skyddsutrustning för alla utförare
  • Insjuknade vårdas i nära samråd med läkare och sjuksköterskor

Det var alla nödvändiga åtgärder som bidrog. Det räckte inte när förutsättningarna var som de var. Det finns fler effektiva åtgärder som inte vidtagits. Inte minst handlar det om att öka andelen trygga anställningar i omsorgen. Socialdemokraterna har därför föreslagit att Sollentunas vård- och omsorgsbolag Solom ska erbjuda sina timvikarier tidsbegränsad månadsanställning.

Coronapandemin har visat att välfärden i Sollentuna inte var rustad för att skydda våra äldre. Vi Socialdemokrater kommer göra allt i vår makt för att skapa en tryggare vård och omsorg för Sollentunaborna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar