onsdag 15 juli 2020

Visst kan löparbanor ha sjöutsikt!

Sollentunavallen var en av de femton idrottsplatserna som var utvalda till den första omröstningsomgången i tidningen Expressens tävling "Sveriges finaste IP". Sollentunavallen tog sig dock inte vidare till finalen.

Sollentunavallen byggdes 1969 och invigdes lagom till friidrotts SM detta år. Sedan dess har arenan används till flera friidrotts SM och årliga galatävlingar. Fotbollen har också haft en stor plats på ”huvudstan” på Sollentunavalllen. Under tidens gång har också två ishallar, en konstfrusen bandybana och för några år sedan tillkom friidrottshallen.

En gång i tiden var Sollentunavallens framtid hotad. För 15 år sedan ville vissa borgerliga politiker bygga lyxiga bostäder  på Sollentunavallen. Det var Veidekke som skulle bygga bostäderna. Det dåvarande stadsbyggnadskommunalrådet Gabrielsson (fp) anammade förslaget. Skisser visades upp, det pratades om att tre villor skulle lösas in och Sollentunavallen skulle flyttas till Väsjöbackens parkering. Det är därför att det i det i programskedet för Väsjöutbyggnaden anges att ”idrottsstaden” ska byggas på Väsjöbackens parkering.

Då runt 2004-05 fortsatte diskussionerna. (S) övriga oppositionspartier tog ställning emot flytten. Idrottsföreningarna på Vallen var motståndare och Sollentunabor uttryckte spontant att de inte förstod varför det skulle flyttas. Under en tid stod det fp-märkta kommunalrådet på sig och motiverade bland annat det med att att ”löparbanor inte behöver sjöutsikt”.

Sedan närmade sig valet 2006 och frågan var inte helt avförd från dagordningen. (S) gick till var på att bevara Sollentunavallen. (M) kände sig stressade av frågan och ville absolut inte ha den inne inne i valrörelsen och satte en f d militär på att torpedera sprängkraften i frågan. Det mest påtagliga var när vi hade fått ut dåvarande idrottsministern Bosse Ringholm på ett valmöte och tog honom till Sollentunavallen för att träffa föreningarna som verkade där. Då dök den utsända moderaten upp och gjorde klart att någon flytt av Sollentunavallen var aktuell. För övrigt fick dåvarande chefen på Sollentunavallen ”bannor” för att han upplåtit Sollentunavallen för mötet utan att be om tillstånd.

Nu står trots allt Sollentunavallen kvar där och fylls dagligen av såväl idrottande ungdomar och elitidrott. En kraftkälla och samlingspunkt som betyder mycket för många. Det skadar inte heller att en idrottsplats ligger vackert och att löparbanor har sjöutsikt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar