lördag 25 maj 2019

Nja till minskade barngrupper - majoritetens inställning tydlig!

På kommunfullmäktige den 23 maj debatterade jag en interpellation om gruppstorlekarna i förskolan med utbildningsnämndens ordförande. I debatten blev det tydligt att majoriteten inte hade några insatser för minska gruppsorlekarna utöver de statsbidrag som den Socialdemokratiskt ledda regeringen bidrar med.  Det fanns heller inga planer att bygga de två nya förskolorna som behövs för att få ner barngruppernas storlek till skolverkets riktlinjer. Skälet till det att det inte skulle medföra högre kvalitet, vad det nu innebär i praktiken.

I debatten sa jag ungefär detta:

"Jag vill börja med att tacka utbildningsnämndens ordförande för svaret på min interpellation.

                                                                 #

”Varje dag gick mina kollegor hem och grät för att sedan somna på soffan av utmattning. Två pedagoger på 21 barn. Jag gick tillslut till läkaren för att bli sjukskriven”. Så vittnade en anställd i en av Sollentunas förskolor 2018 om det pressade Förskollärare och barnskötare från Sollentuna vittnar om ett pressat läge i förskolorna.

#

En central fråga för barnens och personalens arbetsmiljö i förskolan är hur stora barngrupperna ska vara. Det är naturligtvis inte den enda faktor som avgör kvalitet och om en förskola upplevs som bra av  barnen och deras föräldrar, men arbetsmiljön spelar en stor roll.

 Det har länge diskuterats, inte minst i den här salen vad en avdelning eller barngrupp är, kopplat till hur förskolorna valt att organisera sig. I den första frågan i interpellationen frågar vi hur det säkerställs att förskolorna redovisar antalet barn på den sammanlagda avdelningen och inte antalet barn när de delas in i mindre grupper. För att kunna jämföra mellan förskolorna i kommunen och med andra kommuner är att vi redovisar på samma sätt.

I svaret på den frågan får vi inget svar på frågan om hur det säkerställs att det redovisas likadant på alla förskolor. I stället får vi veta att alla barngrupper är individuella beroende på vilka barn som finns i just iden gruppen. Det är klart barn är olika och har olika behov. Men redovisningen av antal barn behöver göras på samma sätt för det.

                                                                 #

På den andra frågan om vilka åtgärder som vidtas för att minska barngruppernas storlek tolkar jag svaret så att det arbete som genomför är tack vare den socialdemokratiskt ledda regeringen och de statsbidrag som med lyckat resultat används i Sollentuna.  Några kommunala insatser nämns inte. Däremot anges ärligt att det skulle behöva byggas två nya förskolor för att nå Skolverkets riktmärken.

                                                                 #

Den tredje frågan i interpellationen frågor vilka insatser som vidtas för att antalet barn per förskolelärare ska fortsätta öka. Då får jag till svar att kommunen kontinuerligt arbetar med att göra kommunen attraktiv för  förskolelärare och att satsningen ger resultat igenom att fler förskolelärare söker tjänster i Sollentuna. Det är naturligtvis bra, även om det också finns en personalomsättning som gör att inte automatiskt blir fler förskolelärare bara för att det blir lättare att rekrytera.

                                                                 #

Förskolan är en rättighet för barnen. Vi välkomnar den nya läroplanen från förra året som fortsätter att föra förskolans pedagogiska verksamhet in i framtiden. Vi vill att personalen i förskolan ska ges de förutsättningar de behöver för att utföra detta viktiga uppdrag för våra barn, vår framtid.

Jag upprepar mina frågor och hoppas på kompletteringar muntligt:
1)      Hur säkerställs det att förskolorna redovisar antalet barn på den sammanlagda avdelningen?
2)      Vilka åtgärder tar Sollentuna kommun till, utöver statsbidraget, för att minska barngruppernas storlek? Gör vi något själva?"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar