lördag 25 maj 2019

En allt större andel av skolpengen går till hyreskostnader i Sollentuna!

På kommunfullmäktige den 23 maj debatterade jag en interpellation med utbildningsnämndens moderata ordförande om det faktum att allt större andel av skolpeng och barnomsorgscheck går till  lokalkostnader.

Utbildningsnämndens ordförande medgav att det var ett problem och att de tittade på det. Hon kunde inte ge något svar på när det skulle ske en förändring av systemet.

I debatten sa jag ungefär så här:

"Jag vill börja med att utbildningsnämndens ordförande för svaret på min interpellation.

Herr/fru ordförande, ledamöter, åhörare
Skolans allt överskuggade uppgift är att ge elever kunskaper och färdigheter för att de ska klara sig i framtiden. Hur resurserna fördelas och vad pengarna används till bidrar till det utfall vi får i form av t ex hur många barn som går ut grundskolan med godkända betyg.

                                             #

En evig fråga är hur förskolor och skolor ska betala hyror för sina lokaler. I Sollentuna blev frågan först aktuell under 1990-talet i samband med att skolpeng infördes och friskolor började etablera sig i kommunen. I det läget var det nödvändigt att utforma ett ersättningssystem som också innefattade hyreskostnader.

Hur det sett ut  exakt sedan dess har varierat. Från mina år i barn- och ungdomsnämnden minns jag långa och bland intensiva diskussioner om detta. En skiljande fråga var om hyran skulle bakas in i skolpeng/barnomsorgscheck eller om den skulle ligga vid sidan om den som en särskild ersättning. Det upplevdes vid den tiden allmänt så att konstruktionen av ersättningssystemet gjorde att antingen hade du moderna renoverade lokaler med högre hyra eller så hade du mer pengar till undervisning.

#

I utbildningsnämndens budgetunderlag kan vi läsa att den samlade hyreskostnaden för förskolorna med 6 mkr fram till 2022 och för grundskolorna med 15 miljoner under samma tidsperiod.

Lokalkostnadernas andel av den totala kostnaden ökar också. För förskolorna med en procent till 14,5 procent. För grundskolorna från 17,3 till 19,1 % på tre år.

Under de senaste åren har Sollentuna kommun byggt nya och renoverat skollokaler i en snabbare takt än på länge. Det gör att  Vi idag har en helt annan standard på skollokalerna än vad som gällde för några år sedan.  Det är ett skäl till att lokalkostnadernas andel ökar år för år.

I budgetunderlaget står det så här:  ”De stora ökningarna är en följd av de nya skolornas hyreskostnader. Detta samtidigt som elevunderlaget i F-6 högst sannolikt kommer att minska. Från 2020 kommer därför lokalpengen (hyreskostnader per elev i kommunal skola) att öka kraftfullt till över 19 procent. Utifrån nuvarande nivå på barnomsorgscheck och skolpeng ligger betalningsförmågan på 17,5 procent. Kostnadsnivån är ännu högre då evakuering inräknas.”

Hyreskostnaderna för lokaler ökar alltså markant de kommande åren vilket leder till att allt mindre pengar går till kostnader för t.ex. undervisning, läromedel, mat, städning,. Konsekvenser av det blir lägre personaltäthet, mindre resurser för barn i behov av särskilt stöd och sämre förrättningar för bra pedagogiskt ledarskap för skolledningen. Det är en utveckling vi inte vill se. 

#

Frågan om hyressättning för en verksamhet som förskolor och skolor är naturligtvis komplex och det är svårt att hitta ett system som är fullt ut rättvist. Men kan vi ha en utveckling där allt större andel av de skattemedel som betalas ut i check och peng används till att betala hyra för skollokalen? I de fall kommunen driver verksamheten och äger lokalen innebär  det bara att pengar flyttas runt. Kommer det ske förändringar i hyressättnings- och ersättningssystemen?"


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar